Băsescu critică aprobarea cotelor obligatorii de migranţi: ”România a greşit în două faze. Oprea avea argumentul Constituţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat dur decizia consiliului JAI de aprobare a cotelor obligatorii de imigranţi şi felul în care România şi-a susţinut poziţia.

Într-o intervenţie telefonică la B1 TV, fostul şef de stat a susţinut că România a făcut două greşeli în cadrul consiliului: aceea că a acceptat în luna iunie sistemul cotelor şi faptul că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a mers la Consiliul JAI fără să aibă argumentul unei decizii a Parlemnatului de la Bucureşti în ceea ce priveşte problema refugiaţilor. 

”România a greşit în două faze. Unu, în momentul când a acceptat cotele, după evaluarea cu 40.000. A acceptat principiul în Consiliul European din iunie. Doi, l-a lăsat pe Oprea dezarmat. În spatele lui trebuia să fie o decizie a Parlamentului, ceea ce i-ar fi permis că ceară, după votul de azi din JAI, anexarea unei minute la decizia JAI-ului. Aici avea argumentul suprem al Constituţiei. România avea argumente dacă se bătea. Din păcate Oprea a fost lăsat azi la voia votului, iar mâine subiectul votului nu figurează pe agenda Consiliului European. Iar România nu a anexat o notă în care măcar să spună că are articolul 3, aliniatul 4 din Constituţie. Nu cred că o poziţie fermă a României ar mai fi fost posibilă după ce s-a luat plasa din iunie, când s-a acceptat cota de 1.783. Singura replică care îi mai rămânea lui Oprea era să se apere cu Constituţia, pe de o parte, şi era extrem de importantă o hotărâre a Parlamentului României”, a spus Băsescu.

Fostul şef al statului crede că la Consiliul JAI ar fi trebuit să participe şi premierul Victor Ponta, pentru că ”România trebuia să aibă o poziţie ca piatra”.

El a mai avertizat că asistăm la un proces de islamizare a Europei. 

”7.000 reprezintă începutul. Este cota de anul acesta, pentru că este inadmisibil, la nivelul UE să forţezi cotele, iar pe de altă parte să nu spui care e strategia să stopăm fenomenul. Este procesul de islamizare a Europei, ne place sau nu ne place. Îi iubesc pe isalmici, dar pentru mine Europa este creştină. Aceşti oameni construiesc propiile lor reguli în interiorul statelor”, a explicat fostul preşedinte.

Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi.

Planul a fost aprobat de miniştrii de Interne ai UE, chiar dacă Cehia, Slovacia, România şi Ungaria au votat împotrivă.

Potrivit documentului adoptat, România ar urma să primească în total 4.837 de refugiaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite