Averile miniştrilor: cu cât s-au îmbogăţit anul trecut membrii Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, flancat de premierul interimar Gabriel Oprea şi de ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh, la începutul uneia dintre şedinţele de Guvern FOTO Gov.ro
Premierul Victor Ponta, flancat de premierul interimar Gabriel Oprea şi de ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh, la începutul uneia dintre şedinţele de Guvern FOTO Gov.ro

Cei mai mulţi dintre miniştrii Guvernului condus de Victor Ponta, care şi-au actualizat la 15 iunie declaraţiile de avere, sunt proprietari a numeroase case şi terenuri, colecţionari de bijuterii sau chiar de timbre şi au sute de mii de lei în conturi. „Adevărul“ a analizat documentele şi vă prezintă principalele modificări care au intervenit în situaţia financiară a miniştrilor, de la un an la altul.

Miniştrii Cabinetului Ponta au depus, la 15 iunie, declaraţiile de avere în care apar proprietăţile deţinute, colecţiile de obiecte de artă, bijuterii sau chiar de timbre, dar şi veniturile obţinute de consorţi. Deşi cea mai spectaculoasă declaraţie de avere este chiar aceea  a premierului Victor Ponta, care a menţionat, în premieră, şi bunurile deţinute de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, şi alţi miniştri deţin averi impresionante. Astfel, printre cei mai bogaţi oameni din Cabinetul lui Victor Ponta, care nu au sărăcit nici în 2014, figurează ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus,  ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, dar şi premierul interimar Gabriel Oprea. La polul opus, ministrul delegat pentru Diaspora, Angel Tîlvăr, se numără printre cei mai „săraci“: nu are nicio locuinţă şi nu deţine nici terenuri.

Rus, printre cei mai bogaţi miniştri

Fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, care a demisionat recent după ce i-a jignit pe românii din Diaspora, are o avere deloc neglijabilă, iar mandatul de ministru mai degrabă l-a "sărăcit". Astfel, înainte de a deveni ministru, Ioan Rus a încasat doar în câteva luni 259.131 de lei de la S.C. Autosincron, unde era administrator de firmă şi alţi 260.820 de lei la S.C. RMB Inter-Auto SRL, sume incomparabile cu venitul anual de ministru, care a ajuns la 33.090 de lei în perioada iunie-decembrie 2014.  Soţia acestuia, Carmelita Rus, a câştigat într-un an, ca medic, doar 24.036 de lei.

Rus

Astfel, cu toate că şi-a pierdut funcţia, Rus nu are motive de îngrijorare: are asigurată o bătrâneţe mai mult decât confortabilă, cu peste 100.000 de euro într-unul dintre conturile deschise la ING, alţi 10.581 de euro într-un cont deschis la BRD, 150.000 de lei într-un depozit de la Banca Transilvania, respectiv 110.610 euro într-un alt cont, deschis în 2008. Intr-un alt cont, deschis în 2013, Rus are 609.742 de lei. Fostul ministru mai are peste 150.000 de lei şi 100.000 de dolari în plasamente şi fonduri de investiţii, deţine acţiuni în valoare de peste 65.000 de lei la Unicredit Ţiriac Bank, acţiuni de peste 370.000 de lei la S.C. Autosincron şi acţiuni în cuantum de 2.356.120 de lei la RIA Meridian S.A.

Anul 2015 a fost, în schimb, unul profitabil pentru premierul interimar Gabriel Oprea, căruia i-au crescut veniturile obţine din chirii. În declaraţia de avere a lui Oprea, care nu conţine modificări semnificative în comparaţie cu cea din 2014, premierul interimar a menţionat însă şi sumele care le revin lui şi soţiei sale din închirierea imobilelor pe care le au. Astfel, dacă anul trecut, din cele şapte proprietăţi pe care le avea, Oprea şi soţia lui au câştigat 219.847 de lei, anul acesta sumele realizate de cei doi ajung la peste 290.000 de lei.

Soţia ministrului Nicolicea, angajată la Cabinetul lui Ponta

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, nu a modificat substanţial declaraţia de avere, cu o excepţie: soţia acestuia, care a fost membră a Consiliului de Administraţie al SRTV, s-a angajat la Guvern. Mai exact, Nicoleta Nicolicea a fost angajată la Cancelaria premierului, în funcţia de consilier, cu o remuneraţie de 25.346 de lei, menţionată ca fiind venitul anual al acesteia.

Eugen Nicolicea FOTO  Dorin Constanda

Din 2014 şi până în 2015, Nicolicea a rămas proprietarul aceleiaşi averi însemnate: trei maşini (un Audi TT, un Chrysler C300, un autoturism Toyota Rav 4), o barcă cu motor, o casă de peste 135 de metri pătraţi situată în Bucureşti, un apartament de 68 de metri pătraţi şi o garsonieră de 27 de metri pătraţi în Capitală. Nicolicea mai deţine şi un teren de 417 metri pătraţi în Bucureşti, a acordat împrumuturi în valoare de 13.000 de euro şi are peste 200.000 de lei, 25.000  de euro şi 20.000 de dolari în conturi.

Bănicioiu şi-a cumpărat apartament pe spatele soţiei

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi-a cumpărat, în 2015, un apartament în Bucureşti de 126 de metri pătraţi, în coproprietate cu soţia sa. În acelaşi an, soţia acestuia, Mihaela, a contractat un credit ipotecar de 450.000 de lei, scadent în 2048, cel mai probabil pentru a plăti apartamentul.

image

La polul opus, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu a operat modificări însemnate în declaraţia de avere, în comparaţie cu anul 2014, cu o excepţie: a scăpat de un autoturism marca Dacia 1310, pe care l-a dat la REMAT.

Interesantă este şi declaraţia de avere a ministrului Muncii, Rovana Plumb, care a contractat în 2007 un credit de 800.000 de euro, scadent în 2007. Plumb a menţionat anul trecut că valoarea la zi a soldului este de 585.103 euro, însă anul acesta nu a mai precizat cât mai are de plătit.

În ce o priveşte pe şefa de la Ministerul Mediului, Graţiela Gavrilescu, nici averea acesteia nu a suferit fluctuaţii de la un an la altul. În schimb, potrivit documentului, Gavrilescu a devenit şefa soţului ei. Astfel, dacă anul trecut exista un minister separat pentru Ape şi Păduri, acesta a fost comasat cu Ministerul Mediului chiar când Graţiela Gavrilescu a venit în Guvernul Ponta. La data la care cele două ministere au fost contopite într-unul singur, soţul acesteia, Mihai Gavrilescu, care era consilier la Departamentul pentru Ape şi Păduri, a intrat, practic, în subordinea soţiei.

Cine sunt cei mai „săraci“ miniştri

Ministrul Economiei, Mihai Tudose şi ministrul delegat pentru Relaţia cu Românii de Peste Hotare, Angel Tîlvăr, sunt doi dintre cei mai modeşti miniştri ai Cabinetului Ponta. Tudose nu are terenuri, ci doar un apartament cumpărat în Brăila, în coproprietate cu soţia sa. În schimb, are două autoturisme Mercedes şi o colecţie de timbre de aproximativ 30.000 de euro. La fel de puţin avut este şi Tîlvăr, care nu deţine nici terenuri, nici casă, dar are, în schimb, trei maşini – un Volkswagen Passat, o Dacia Duster şi un Renault Laguna.

Vila de la Cornu, în declaraţia de avere a premierului Ponta

Din declaraţia de avere a premierului reiese că acesta este proprietarul a patru case, în condiţiile în care în document apar, pentru prima dată, cele două case de la Cornu, una construită împreună cu Daciana Sârbu, iar cealaltă aflată doar în proprietatea eurodeputatei PSD. Dacă Victor Ponta ar fi respectat legislaţia şi ar fi trecut încă din declaraţia de avere din 2014 bunurile soţiei, numărul caselor sale s-ar fi ridicat la şapte: patru apartamente în Bucureşti (dintre care două erau sedii ale cabinetelor de avocatură, care, ulterior, după ce au fost lichidate, au rămas în proprietatea lui Ponta), două case de vacanţă la Cornu şi o casă de locuit în Gorj.  În declaraţia de avere, Ponta a mai trecut, tot în premieră, terenurile din Prahova şi Dâmboviţa, a căror proprietară este tot Daciana Sârbu, împrumuturile pe care le-a acordat aceasta către propria firmă, „D&C Sweets“, în valoare de aproape 150.000 de lei, dar şi creditul obţinut de la BCR, în cuantum de 34.500 de euro. Cu toate că premierul Victor Ponta a respectat, pentru prima dată, legislaţia în vigoare, mai exact „Ghidul de completare a declaraţiilor de avere“, care îi obligă pe cei doi soţi să declare imobilele şi terenurile celuilalt, declaraţia de avere ale lui Victor Ponta conţine, în continuare, câteva neconcordanţe.

Astfel, faţă de declaraţia de avere din 2014 a premierului, în care apar o casă de locuit şi un teren în judeţul Gorj, în documentul actualizat în 2015, cele două imobile au dispărut, fără a se preciza dacă au fost vândute. În schimb, la bunuri înstrăinate în ultimele 12 luni apare o casă de vacanţă (fără a se preciza adresa), pe care Ponta a donat-o, fără să menţioneze beneficiarul. Tot în 2015, Victor Ponta a vândut, în aceeaşi zi şi cu aceeaşi sumă, două apartamente, în valoare de 75.000 de euro fiecare. Numele persoanei către care s-a înstrăinat nu este menţionat.  Anul trecut, premierul Victor Ponta a dobândit un venit anual de 74.208 de lei pentru exercitarea funcţiei de şef al Guvernului. Soţia sa, Daciana Sârbu, a încasat de la Parlamentul European un venit de 74.408 euro.

Citeşte şi:

Care sunt hibele din ultima declaraţie de avere a lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta şi-a trecut în declaraţia de avere, în premieră, bunurile soţiei sale, Daciana Sârbu, însă în document rămân, în continuare, mai multe neclarităţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite