Aurescu, întrevedere cu un lider al American Jewish Committee. Discuția, centrată pe securitatea din regiunea Mării Negre

0
0

Ministrul Afacerilor Externe a avut, vineri, la New York, o întrevedere cu David Harris, preşedintele executiv al American Jewish Committee (AJC), una dintre principalele organizaţii evreieşti internaţionale.

Bogdan Aurescu și președintele executiv al American Jewish Committee FOTO MAE
Bogdan Aurescu și președintele executiv al American Jewish Committee FOTO MAE

Întâlnirea a avut loc în marja participării şefului diplomaţiei române la lucrările celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Discuţia s-a concentrat pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe evaluările părţii române în ceea ce priveşte cele mai recente evoluţii şi impactul lor asupra securităţii la nivel european şi euroatlantic.

În cadrul discuţiilor, ministrul Afacerilor Externe a prezentat şi priorităţile viitoare în relaţia cu valenţele strategice dintre România şi Israel. De asemenea, cei doi interlocutori au discutat despre relaţiile Israel-UE şi obiectivul de aprofundare a acestora. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat şi acţiunile României pentru promovarea drepturilor pentru supravieţuitorii Holocaustului şi urmaşii acestora.

Sprijin pentru Ucraina

De asemenea, Aurescu a prezentat ajutorul consistent, structurat pe mai multe paliere, oferit de ţara noastră Ucrainei, inclusiv prin primirea şi găzduirea refugiaţilor ucraineni, evacuarea cetăţenilor unor state terţe, printre care şi ai Statului Israel (peste 5.000). În egală măsură, a menţionat eforturile ţării noastre în vederea facilitării tranzitului cerealelor din Ucraina prin România, inclusiv prin Portul Constanţa şi porturile de la Dunăre.

Cu privire la priorităţile României în relaţia cu SUA, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit, printre altele, la creşterea securităţii energetice, inclusiv prin proiecte privind energia nucleară civilă.

Preşedintele executiv al AJC a mulţumit demnitarului român pentru eforturile depuse de România în sprijinul refugiaţilor din Ucraina, inclusiv cetăţenilor israelieni şi celor ucraineni de origine evreiască, precum şi pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, ca urmare a războiului Rusiei contra Ucrainei. A exprimat, de asemenea, aprecierea pentru eforturile constante ale României de promovare a valorilor democratice şi a securităţii euroatlantice şi a asigurat că AJC va acorda în continuare o atenţie şi un sprijin aparte cooperării cu România şi susţinerii obiectivelor ţării noastre, inclusiv în relaţia cu SUA.

Întrevedere și cu șefa diplomației din Chile

Liderul diplomației de la București a avut o întrevedere bilaterală și cu ministrul pentru relaţii externe al Republicii Chile, Antonia Urrejola Noguera, în marja Adunării Generale a ONU, desfăşurată la New York.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat deschiderea României pentru creşterea nivelului de cooperare în domenii cum ar fi managementul situaţiilor de urgenţă, colaborarea în materie de educaţie, ştiinţă şi cercetare, schimburile culturale şi academice, precum şi privind schimbările climatice. Şeful diplomaţiei române a arătat că România este pregătită să împărtăşească din experienţa sa în materie de delimitare maritimă, cei doi miniştri stabilind menţinerea unui dialog apropiat, la nivel juridic, între cele două ministere de Externe.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul României pentru consolidarea relaţiei dintre Chile şi UE, inclusiv prin semnarea cât mai rapidă a Acordului de asociere modernizat UE-Chile.

Expoziție inaugurată

Ministrul Afacerilor Externe a inaugurat, vineri, la sediul Institutului Cultural Român din New York, expoziţia fotografică dedicată celebrării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Expoziţia, care constă în 80 de fotografii, a fost organizată de ICR New York, cu sprijinul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, al AGERPRES, al Misiunii Permanente a României la ONU şi al Consulatului General al României la New York.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite