Aurescu: E vorba despre trei posibile crime care au fost eventual comise de Rusia în Ucraina - crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO MAE
Bogdan Aurescu FOTO MAE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, afirmă că există „indicii clare” că în Ucraina au avut loc crime de război, acesta fiind motivul pentru care România s-a alăturat altor zeci de state care au sesizat Curtea Penală Internaţională cu privire la acţiunile Rusiei în Ucraina.

„Trebuie să facem o distincţie clară între declaraţiile politice şi cele care se referă la procedurile juridice declanşate. Eu, ca profesor de Drept internaţional, cred în justiţia internaţională. Este motivul pentru care ne-am alăturat unui număr impresionant de alte state – 39 de state, la care au mai venit încă două ulterior - pe 2 martie, când am sesizat Curtea Penală Internaţională, pentru a facilita o declanşare mai rapidă a anchetei procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid, produse în Ucraina în timpul acestor ostilităţi. E vorba despre trei posibile crime care au fost eventual comise de Federaţia Rusă în Ucraina”, , a afirmat Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3, întrebat dacă Vladimir Putin este criminal de război.

Ministrul de Externe a precizat că sunt indicii serioase care îndreaptă spre o concluzie privind crimele făcute de ruşi: „Există indicii serioase că acest tip de crime s-au produs în Ucraina în timpul acestor ostilităţi, cel puţin dacă vorbim despre crime de război, putem, din informaţiile care sunt publice, să vedem că există o încălcare a unor principii importante ale dreptului internaţional umanitar care se referă la modul de ducere a ostilităţilor”

Liderul diplomaţiei de la Bucureşti a arătat că investigaţia Curţii Penale Internaţionale s-a declanşat deja, că echipe ale procurorului din această instituţie lucrează deja la faţa locului, unde adună probe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite