Aurescu, discuții cu Macron și ministrul de Externe al Suediei, pentru tema aderării României la Schengen

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a purtat luni mai multe discuții cu lideri europeni pe tema susținerii aderării României în Schengen, la testul final din Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie.

Bogdan Aurescu și omologul din Suedia FOTO Twitter B. Aurescu
Bogdan Aurescu și omologul din Suedia FOTO Twitter B. Aurescu

În primul rând, liderul diplomației române a vorbit cu omologul din Suedia, stat care dă emoții României în ceea ce privește poziționarea la votul din Consiliul JAI pentru primirea țării noastre în Schengen.

A fost o discuție bună cu ministrul de externe al Suediei ,Tobias Billstrom, în timpul #MoldovaSupportPlatform, astăzi, la Paris. Ne-am continuat dialogul cu privire la aderarea României la Schengen. Am mulțumit pentru sprijinul Guvernului Suediei și a fost de acord să rămânem în legătură în perioada următoare”, a precizat Aurescu pe pagina sa de Twitter.

De asemenea, Bogdan Aurescu a avut o discuție cu președintele Franței, Emmanuel Macron, lider al unui stat care și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la Schengen.

Onorat să discut scurt astăzi cu președintele Emmanuel Macron în marja #MoldovaSupportPlatform din Paris. Am mulțumit pentru sprijinul solid al Franței pentru aderarea României la Schengen”, se arată în mesajul de pe Twitter al lui Aurescu.

Bogdan Aurescu și Emmanuel Macron FOTO Twitter B. Aurescu
Bogdan Aurescu și Emmanuel Macron FOTO Twitter B. Aurescu

Bogdan Aurescu a fost prezen la cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care s-a desfășurat luni, 21 noiembrie 2022, la Paris.

Conferința ministerială de la Paris a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE, este co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna, și de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Sprijinul pentru Rep. Moldova

Niciodată în istoria recentă, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunității internaționale la fel ca acum. Și vreau să îi spun bunului meu prieten, viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe Nicu Popescu, că Republica Moldova poate conta în totalitate pe noi. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată de România, Germania și Franța împreună, la inițiativa miniștrilor afacerilor externe din cele trei state, este în mod clar un instrument foarte util pentru a răspunde la aceste nevoi urgente”,  a afirmat liderul diplomației de la Bcuurești.

Războiul brutal de agresiune, dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei, are efecte larg răspândite asupra Republicii Moldova. Este principalul motor al crizelor energetică și economică cu care se confruntă acum Chișinăul. De asemenea, războiul de agresiune al Moscovei a adus la lumină multiplele vulnerabilități ale Republicii Moldova – în materie de economie, pe dimensiunea socio-politică, dar și în ceea ce privește reziliența și capabilitățile de apărare. Față de acest ultim punct, menționez violarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachete rusești, ceea ce este complet inacceptabil”, a completat Aurescu.

În ciuda acestor factori de intimidare, Chișinăul continuă să fie angrenat în implementarea unei agende clare și cu perspectivă de viitor, axată pe reforme și pe stabilitate. Într-adevăr, Guvernul lucrează intens pentru a-și îndeplini promisiunile – de exemplu în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției – în timp ce se străduiește să formuleze răspunsuri la provocări acute, precum reducerea impactului socio-economic al crizei energetice și al războiului din Ucraina”, a mai afirmat liderul diplomației române.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite