Aurescu: Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe a declarat, înaintea Conferinței Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, că România a oferit sprijin din punct de vedere energetic țării vecine, procentul fiind între 80-90%.

România sprijină Republica Moldova din punct de vedere energetic FOTO: Mediafax
România sprijină Republica Moldova din punct de vedere energetic FOTO: Mediafax

„Republica Moldova nu poate importa energie electrică din Ucraina, din acest motiv trebuie să ajutăm Republica Moldova să facă față acestor provocări. România a făcut un pas și începând cu luna octombrie oferă energie Republicii Moldova, până acum am oferit în jur de 80-90% din necesarul pe care îl are nevoie Republica Moldova din punct de vedere energetic, dar trebuie să facem mai mult”, a declarat Bogdan Aurescu, înaintea conferinței Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Aurescu a precizat că un subiect important al conferinței de la Paris îl reprezintă susținerea procesului de reformă, în contextul în care guvernul Republicii Moldova dorește să implementeze „un plan ambițios de reforme”.

"Cred că este foarte important ca această conferință să ofere în continuare ajutor financiar. La București am adunat 650 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub formă de granturi. Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi, pentru a cumpăra energie de pe piață. Acesta este, probabil, cel mai important obiectiv acum. Al doilea, la fel de important, este acordarea susținerii în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană", a adăugat ministrul.

Ministrul Aurescu a evidențiat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pe termen scurt, mediu și lung. 

„Moldova și-a arătat solidaritatea cu Ucraina, a ajutat-o. A continuat procesul de reformă, ceea este important pentru procesul de integrare. Din acest motiv trebuie să susținem în continuare Republica Moldova, pe termen scurt, mediu și lung, atât cât va fi necesar. Aceasta este cel mai important moment în ce privește susținerea comunității internaționale pentru Republica Moldova. România își va îndeplini datoria”, a precizat ministrul. 

Ministrul Bogdan Aurescu a co-prezidat, alături de omologii francez și german, cea de-a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Conferința va beneficia de participarea Președintelui Franței, Emmanuel Macron, și a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. La eveniment va mai participa din partea Republicii Moldova și ministrul de externe Nicu Popescu, potrivit unui comunicat MAE.

Reuniunea are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore din punct de vedere energetic, economic, umanitar și la adresa rezilienței sale, pe fondul războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite