Aurescu, despre turiştii români blocaţi pe aeroportul din Cancun: Este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane. Este inadmisibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. FOTO: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. FOTO: Facebook MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, referitor la cei peste 100 de români blocaţi pe aeroportul din Cancun, că este o atitudine neprietenoasă a autorităţilor mexicane şi este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Acesta a adăugat că au fost făcute demersuri pe lângă compania Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 cetăţeni români.

„În acest moment sunt 114 cetăţeni români aflaţi pe aeroportul din Cancun. Avem în total 102 cetăţeni care au fost întorşi în ţară. Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români. Este o situaţie care riscă să ducă, în ceea ce priveşte Mexicul, la pierderea de turişti, bani şi credibilitate ca destinaţie de călătorie prin astfel de acţiuni. În cursul zilei de astăzi voi transmite, la rândul meu, un mesaj omologului meu mexican în care voi reitera că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale, de la caz la caz. Am solicitat şi vom continua să solicităm părţii mexicane o abordare transparentă şi predictibilă privind regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual”, a declarat Bogdan Aurescu miercuri într-o conferinţă de presă. 

Ministrul a mai spus că turiştii români care sunt blocaţi pe aeroport vor primi asistenţă şi de la Consulatul de la Miami.

„Am ridicat faţă de autorităţile mexicane şi problema condiţiilor de aşteptare, în vederea returnării. Cetăţenii români au sesizat că interviurile s-au purtat doar în limba spaniolă, au sesizat un comportament abuziv din partea poliţiştilor de frontieră, lipsa apei şi a hranei, spaţii improprii în care sunt plasaţi”, a explicat Aurescu.

Acesta a mai spus că au fost discuţii cu Lufthansa ca să trimisă o  aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 români.

„Faptul că un stat suveran poate decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie şi nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare a unor astfel de decizii şi trebuie să evite situaţiile ofensatoare. Cetăţenii români nu trebuie să fie discriminaţi în nicio situaţie, trebuie să fie trataţi cu respect, nu trebuie să fie puşi în situaţii dificile, chiar dacă vorbim de o situaţie în care, pe baza unor motive fundamentate, dacă este cazul în această situaţie, unui cetăţean român i se refuză intrarea pe teritoriul altui stat. Până la clarificarea situaţiei, facem apel către cetăţenii români ca pentru moment să evite călătoriile în Mexic”, a completat ministrul de Externe.

Mai mulţi turişti români sunt blocaţi pe aeroportul din Cancun. Autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres, etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

MAE a reamintit, într-un comunicat de presă dat marţi publicităţii, că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie). 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite