Aurescu, convorbire telefonică cu omologul suedez. Aderarea României la Schengen, printre subiecte

0
0

Ministrul Afacerilor Externe a avut o convorbire telefonică cu ministrul suedez al Afacerilor Externe, Tobias Billström, în contextul preluării recente a demnitarului suedez al acestui portofoliu.

Aurescu, convorbire telefonică cu noul ministru al Afacerilor Externe din Suedia FOTO: Mediafax
Aurescu, convorbire telefonică cu noul ministru al Afacerilor Externe din Suedia FOTO: Mediafax

„În debutul convorbirii, desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă, ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat, din nou, pe omologul suedez pentru preluarea funcției de ministru al afacerilor externe și a exprimat întreaga disponibilitate de colaborare strânsă cu acesta în promovarea obiectivelor comune, atât în planul relațiilor bilaterale, cât și în raport cu agenda regională, europeană și euroatlantică. La rândul său, ministrul suedez de externe a felicitat România pentru rolul-cheie avut în ansamblul acțiunilor UE în favoarea Ucrainei, în special pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei de către țara noastră. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat succint măsurile adoptate de România pe toate palierele relevante, inclusiv pentru facilitarea intrării în țară a peste 2,78 milioane de refugiați din Ucraina și a tranzitului prin țara noastră a peste 6,5 tone de cereale ucrainene”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul suedez i-a mulțumit lui Bogdan Aurescu pentru sprijinul activ acordat de Românie în procesul de aderare la NATO a Suediei și Finlandei. Cu această ocazie, ministrul Aurescu a reiterat susținerea deplină a României pentru finalizarea procesului de aderare, arătând că vor fi continuate demersurile de susținere a aderării. 

„Cei doi demnitari au subliniat importanța unei coordonări strânse, mai ales având în vedere dinamica complexă generată de agresiunea Federației Ruse în Ucraina și implicațiile pe care aceasta le generează în plan european și internațional”, susține sursa citată.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul său cu privire la sprijinul deplin al României pentru obiectivele și buna desfășurare a mandatului viitoarei Președinții suedeze a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2023, un mandat extrem de complex inclusiv prin prisma efectelor deosebite ale evoluțiilor recente de securitate în conexiune cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei. 

„Totodată, ministrul român de externe a reconfirmat interesul pentru o cooperare tot mai strânsă cu Suedia în raport cu dosarele legate de Vecinătatea Estică a UE, în care această țară este tradițional implicată. A apreciat importanța identificării unor soluții consistente la nivelul UE pentru revitalizarea și adaptarea Parteneriatului Estic la noile realități, susținând o abordare constructivă care să răspundă așteptărilor crescute ale partenerilor. Cei doi demnitari au agreat importanța unui schimb de opinii cuprinzător pe aceste teme la nivelul Consiliului UE, ministrul de externe suedez apreciind inițiativele și efortul României în acest dosar și fiind de acord ca Suedia și România să coopereze apropiat în perioada imediat următoare”, se arată în comunicat.

Cei doi oficiali au discutat, la inițiativa părții române, despre dosarul aderării României la Spațiul Schengen. Ministrul Aurescu a prezentat stadiul procesului de aderare și eforturile depuse de România, iar omologul suedez a salutat toate eforturile.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite