Aurescu: Nici Rusia nu dorește pace, nici Ucraina până când nu îşi va elibera teritoriile

0
Publicat:

Ministrul de Externe a afirmat, într-un interviu la Digi24, că, în opinia sa, nici Rusia nu dorește în mod real să ajungă la pace, nici Ucraina nu va dori până când nu își va elibera teritoriile. 

Ministrul afirmă că războiul este departe de a se termina FOTO Inquam Photos
Ministrul afirmă că războiul este departe de a se termina FOTO Inquam Photos

Șeful diplomației române a afirmat într-un interviu la Digi24 că „până la urmă, războiul ăsta din Ucraina nu este doar un război împotriva Ucrainei, este un război împotriva arhitecturii de securitate europene”, explicând că „Rusia vrea să schimbe parametrii arhitecturii de securitate europene, așa cum sunt ei astăzi, în favoarea sa, evident, și este un atac împotriva valorilor democratice ale comunității noastre, din care face parte și România”

Întrebat cum se va termina războiul cauzat de invazia Federației Ruse în Ucraina, șeful MAE român a răspuns că „nu este imposibil să vedem apeluri din ce în ce mai, să spunem, frecvente la negociere din partea Federației Ruse, pe care însă cred că trebuie să le luăm cu foarte multă rezervă, pentru că ele pot fi eventual utilizate doar ca o pauză pentru refacere operațională din partea Federației Ruse”.

Ministrul dă șanse foarte mici unor negocieri în prezent 

Mai departe, evoluția depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla concret în teren, iar în acest moment aș spune că, dacă mă întrebați care sunt șansele reale la negocieri adevărate, "pe bune", aș spune că sunt foarte mici. Eu nu cred că Federația Rusă dorește în mod real în acest moment să ajungă la o pace cu Ucraina”, a mai afirmat Aurescu. 

Potrivit ministrului, „în același timp, Ucraina nu va dori să încheie o pace cu Federația Rusă până când nu își va elibera teritoriile. Aceasta este o linie roșie pentru Ucraina și depinde de Ucraina să decidă momentul la care va dori să înceapă o negociere de pace”. 

De asemenea, șeful MAE a mai subliniat că „sustenabilitatea acestui proces de negociere, în primul rând, și apoi sustenabilitatea rezultatului acestor negocieri, în mod clar nu va depinde doar de cele două părți implicate. Pentru că, până la urmă, războiul ăsta este un război împotriva securității europene, a securității euroatlantice, deci ne interesează pe toți”

Încrederea într-un acord semnat de Rusia 

Cele două părți vor sta cu siguranță la masă atunci când, în primul rând, Ucraina va decide că trebuie să stea la masă. Dar este clar că sistemul de garanții construit în jurul unui eventual tratat de pace va trebui să fie foarte bine gândit de comunitatea internațională în ansamblu, pentru că acest rezultat ne interesează pe toți”, a mai explicat Bogdan Aurescu. 

Fiind ăntrebat dacă un acord de pace semnat de Vladimir Putin este unul în care poți avea încredere, Aurescu a aexplicat că „este greu de dat un răspuns pozitiv la o astfel de întrebare”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite