Audieri cu scântei. Alina Gorghiu, aviz pozitiv la comisii, pentru ocuparea Ministerului Justiției. Principalele provocări ale mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea pentru Ministerul Justiției, Alina Gorghiu, a primit unde verde de la comisiile de specialitate. Reprezentanta PNL a vorbit de problema resurselor umane din magistratură, numărul de pensionări, dar și despre alte prorități din mandatul său.

Alina Gorghiu, propunerea pentru Ministerul Justiției FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu, propunerea pentru Ministerul Justiției FOTO Eduard Enea

Am reușit să păstrez din Parlament o imagine corectă a ceea ce s-a întâmplat în sistem”, a precizat Alina Gorghiu, la începutul prezentării sale, precizând că a fost avocată înainte de a fi în Parlament.

Vă asigur că am o capacitate extraordinară de dialog, am lucrat cu mulți la proiecte de lege (...) o să preiau ideile bune”, a precizat Gorghiu, care a vorbit de contribuția sa la legile Justiției, la desființarea SIIJ, dar și de aportul la legislația penlă, prin calitatea sa de parlament.

Reformele mari au fost făcute. Rămâne să stabilizăm aceste lucruri împreună, ca această Justiție să realizeze un serviciu public eficient, independent, toți justițiabilii având dreptul la un proces echitabil și soluționarea cauzelor într-un timp rezonabil (...) Îmi doresc un sistem de Justiție european, echilibrat, concentrat pe un dialog instituțional care să funcționeze impecabil. Îmi doresc o cooperare constantă și dialog instituțional cu mediul de afaceri, pentru a îmbunătăți legislația”, a mai afirmat Alina Gorghiu.

Serie de „probleme”

O prim „problemă delicată” pe care a văzut-o drept un obiectiv „scurt, mediu și lung”  este asigurarea resursei umane în Justiție. „E o provocare constantă (...) Când vorbim de asigurarea resursei umane vorbim de o provocare care în ultima perioadă a fost accentuată. Da, e un deficit de resurse umane în sistemul judiciar. Vă asigur că există din partea MJ disponibilitatea de a identifica pârghiile ca să se rezolve această problemă”.

Apoi, propunerea pentru Justiție a subliniat că există problema deficitului grefierilor și problema pensionărilor din sistemul judiciar.

Puncte distincte din programul de guvernare sunt sunt lupta anticorupție și anti-criminalitate organizată, dar și infracționalitatea de mediu. De asemenea, Gorghiu a pledat pentru mai multă educația juridică în școli.

Ceartă USR - PNL

Mai mulți reprezentanți ai USR s-au certat cu președintele de ședință, Cristian Niculescu-Țâgârlaș. Mai precis, Silviu Dehelean (membru al Comisiei juridice) și Radu Mihail (lider de grup la senatorii USR) au vrut ca Alina Gorghiu să răspundă după fiecare întrebare, nu la final, ca să fie evitată renunțarea la unele, din cauza problemelor de timp.

„Boxă nu aveți”, a fost una din replicile lui Ioan Cupșa (PNL) pentru cei de la USR. „Ba avem”, a răspuns Silviu Dehelean. Au urmat mai multe replici între președintele de ședință și cei de la USR. 

Ar fi trebuit să vă fie rușine să mai candidați”, a precizat Ludovic Orban, punctând faptul că Gorghiu a fost printre cei care au susținut pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu.

Diana Șoșoacă s-a certat cu Anca Dragu pentru că pe vremea când a condus Senatul ar fi cenzurat-o.

În final, Alina Gorghiu a rămas doar cu șase minute pentru a răspunde la întrebări.  „Sunteți alături de mine și mai multe doamne inițiator la proiect. Știu că și Anca Dragu a avut proiect similar. Vârsta reglementată inițial pentru consimțământ era 15 ani. Ați făcut o  serie de dezbateri la Cameră, ați reușit niște amendamente și care m-au bucurat. Vă asigur de tot suportul pentru identificarea unei soluții ca agresorii sexuali să fie pedepsiți. Tema ar trebui să fie prioritate zero pe agenda noastră”, a precizat Gorghiu, fiind întrebată cum vede problema vârstei consimțământului sexual.

„Legislația legată de violența domestică trebuie permanent îmbunătățită (...) În 2022 sunt peste 90.000 de cazuri în care au intervenit polițiștii”, a mai punctat propunerea pentru Ministerul Justiției. În aer a rămas întrebarea legată de rezolvarea pensiilor speciale, preucm și a tuturor celorlalte întrebări ale Opoziției.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite