Andronic, strategul cu doi premieri pe "conştiinţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ziarist Dan Andronic a părăsit, în 2001, presa şi s-a apucat să ofere sfaturi oamenilor politici, pentru a-i ajuta să câştige alegerile. Pe lista celor pe care i-a consiliat se află

Fostul ziarist Dan Andronic a părăsit, în 2001, presa şi s-a apucat să ofere sfaturi oamenilor politici, pentru a-i ajuta să câştige alegerile. Pe lista celor pe care i-a consiliat se află fostul premier Adrian Năstase - care însă, în 2004, a pierdut cursa pentru preşedinţie - şi actualul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, însă nici el nu o duce prea bine, în sondaje.

Andronic - care conduce firma Multimedia Politica Communication (MPC) - a explicat, pentru "Adevărul", de ce crede că Năstase a pierdut "nemeritat" şi îşi păstrează speranţa că, în următoarele şase luni, Tăriceanu îşi va reface imaginea. În campania de refacere a imaginii premierului, cei de la MPC lucrează împreună cu doi celebri consultanţi israelieni, Tal Siberstein şi Arthur Finkelstein.

"Adrian Năstase avea o problemă cu discursul - trebuia să fie mai uman. I se contesta nu competenţa, ci capacitatea de apropiere de oameni", a explicat Dan Andronic misiunea sa din perioada în care a lucrat pentru diferiţi lideri ai PSD. El susţine, acum, că doar "hazardul" l-a împiedicat pe Năstase să-l bată pe Băsescu. Deşi spune tot timpul că "întotdeauna consultantul este de vină", Andronic sugerează că, în ceea ce priveşte campania dusă de PSD în 2004, adevăraţii responsabili au fost Viorel Hrebenciuc şi Octav Cozmâncă.

Hrebenciuc, care de obicei se trezea târziu, venea la ora opt dimineaţa la şedinţele din aşa-numita "cameră de război" (war room) doar pentru a nu fi exclus de la procesul de luare a deciziilor. În ceea ce-l priveşte pe Tăriceanu, echipa de consultanţi de la MPC l-a avertizat, inclusiv în scris, despre riscurile scoaterii PD de la guvernare şi ale suspendării preşedintelui Băsescu.

Acesta din urmă se afla pe un trend descendent în sondaje, iar suspendarea l-a adus de la o cotă de popularitate de doar 41% la cele 75% din voturi, obţinute la referendum. "O să o luăm de la capăt", spune Andronic, care apreciază că, în ceea ce-l priveşte pe Tăriceanu, are nevoie de şase luni pentru a reveni la momentul de dinaintea suspendării lui Băsescu.

"Am lucrat şi pentru Băsescu" Dan Andronic spune că el şi echipa sa îl apreciază pe preşedintele României, însă "ca animal politic". "Traian Băsescu nu are concurenţă", spune el, dar apreciază că "România ar fi arătat altfel" dacă Năstase ajungea preşedinte. Andronic susţine că a lucrat şi pentru Băsescu, personal, în 2001, dar acesta a avut "dificultăţi de plată".

"Costurile firmei erau de 10.000 de dolari", arată Andronic, care însă nu spune clar cât trebuia să-i plătească fostul lider al PD. Ceea ce l-a supărat a fost nu atât că Băsescu a negat acest angajament, ci faptul că acesta l-a înjurat la telefon.

Atunci, Dan Andronic i-a cerut să-i uite numărul de telefon şi să nu-l mai caute niciodată. Angajaţii, acţionari la MPC MPC a fost fondată în 2000, împreună cu un alt ziarist, Bogdan Teodorescu, care ulterior s-a retras. Acum, alături de Andronic, la firmă sunt acţionari cinci dintre angajaţi, în majoritatea lor foşti ziarişti.

Fiecare din cei cinci deţine 10% din acţiuni, iar Dan Andronic crede că această situaţie îi va face mai responsabili. Potrivit lui Andronic, MPC este singura firmă de pe piaţa României, care lucrează cu consultanţi externi. Andronic a participat, pentru o săptămână, la campania electorală din Austria şi, cu acest prilej, l-a cunoscut pe Tal Silberstein, care lucra pentru candidatul care a câştigat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite