Ce spune ambasadoarea SUA despre candidatura lui Iohannis la NATO

0
Publicat:

Ambasadorea Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, Kathleen Kavalec, a declarat miercuri, că SUA are un respect deosebit pentru preşedintele României, Klaus Iohannis, cu privire la anunțul șefului statului, privind intenția sa de a candida pentru șefia NATO. 

Președintele Klaus Iohannis și ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavaleak Foto ilustrativă Arhivă
Președintele Klaus Iohannis și ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavaleak Foto ilustrativă Arhivă

"România este un partener cheie pentru SUA în cadrul NATO, contribuie cu un procent de 2,5 din PIB pentru apărarea sa. România este un aliat cheie şi un partener pe parcursul acestui război teribil de la graniţe şi noi avem cel mai înalt respect pentru preşedintele Iohannis", a afirmat Kathleen Kavalec, răspunzând unei întrebări cu privire la anunţul şefului statului privind intenţia sa de a candida pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord Atlantice (NATO), conform Agerpres.

Ambasadorea SUA a participat, miercuri, la Suceava, la vernisarea expoziţiei fotografice itinerantă "Noi, Poporul/ We the People", care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. "Îmi asum această candidatură în numele României", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.  

Presa internațională, prin corespondenți ai unor publicații de top (Bloomberg și Politico) la Casa Albă și NATO, a fost cea care a pus pe agendă faptul că președintele Klaus Iohannis intenționează să intre în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, unde singurul doritor care se bucura de sprijin era Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei. De altfel, Rutte a și fost anunțat că va primi sprijin de la numeroase țări, printre care și Statele Unite, Marea Britanie și Germania. Însă țările din Estul Europei ar vrea o persoană diferită de Rutte, cu o abordare mai clară pe ceea ce înseamnă războiul din Ucraina și gestionarea relației cu Rusia. Noul șef al Alianței este decis prin consens, deci trebuie să fie dat acceptul tuturor celor 31 de state, preferabil până la Summitul NATO din iulie, de la Washington.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite