Alina Gorghiu: Legea avertizorilor de integritate, una dintre priorităţile acestei legislaturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului FOTO: Arhivă
Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului FOTO: Arhivă

Preşedintele interimar al Senatului a declarat că reexaminarea legii avertizorilor de integritate este una dintre priorităţile acestei legislaturi. Comisia juridică are termen pentru aviz şi raport până la finalul lunii august.

„Este una dintre priorităţile acestei legislaturi să rezolvăm cererea de reexaminare venită de la preşedinte pe legea care transpune Directiva (europeană) privind avertizorii de integritate. Comisia juridică are termen finalul lunii august, pentru aviz şi raport. Le vom primi la plen şi sper că şedinţa din 1 septembrie va avea pe ordinea de zi punctul cu avertizorii şi vom reuşi să găsim o formă conform exigenţelor pe care Comisia Europeană le are, pe care raportul de ţară pe Justiţie le impune legislaţiei în domeniu. Suntem într-un dialog constant şi cu Ministerul Justiţiei şi cu experţii în domeniu şi vom găsi formula potrivită", a precizat Gorghiu, după şedinţa Biroului permanent a Senatului.

Alina Gorghiu a asigurat că nu vor fi probleme pentru adoptarea legii în Senat, într-o formă care să corespundă exigenţelor europene.

„Se vor discuta, daţi-mi voie să nu pun eu carul înaintea boilor, să las Comisia juridică să analizeze cererea de reexaminare venită de la preşedinte. Pot să vă asigur că nu vor fi probleme pentru adoptarea acestei legi în Senat. Va fi o formă care să corespundă exigenţelor şi va disipa, cred eu, controversele care au fost în spaţiul public", a susţinut preşedintele interimar al Senatului.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, pe motiv că unele dintre soluţiile legislative propuse se impun a fi reanalizate. Potrivit şefului statului, având în vedere că protecţia avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupţiei, o transpunere necorespunzătoare a Directivei europene în domeniu implică riscul declanşării unei proceduri de infringement, cât şi cel al activării mecanismului de condiţionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite