Întrevedere Gorghiu - Jourova. Tema pensiilor speciale și combaterea infracțiunilor în online, printre temele de pe agendă

0
Publicat:

Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și ministra Justiției, Alina Gorghiu, au avut o întrevedere, luni, fiind discutate mai multe subiecte legate de sistemul judiciar. La întâlnire au participat și reprezentanți ai parchetelor și din CSM

Ministrul Justiției s-a întâlnit cu Vicepreședintele Comisiei Europene. Foto: Facebook Alina Gorghiu
Ministrul Justiției s-a întâlnit cu Vicepreședintele Comisiei Europene. Foto: Facebook Alina Gorghiu

Tema principală de discuție a constituit-o „realizarea unui sistem de justiție bun pentru cetățean”, acesta fiind interesul comun al României și al Comisiei Europene. La ședință au participat și Daniel Grădinari, Președintele CSM, Alex Florența, Procurorul General, Marius Voineag, procuror şef DNA şi Alina Albu, procuror şef DIICOT.

În cadrul discuției, Alina Gorghiu a amintit parteneriatul constant pe care l-a avut cu vicepreședintele Comisiei Europene. De asemenea, a asigurat-o că sistemul de justiție din România este de încredere, la fel ca orice sistem de justiție din orice alt stat al Uniunii Europene.  

Ministra justiției a declarat că „adoptarea legilor justiției a fost un punct esențial pentru sistemul de justiție din România. Raportul privind Statul de Drept monitorizează toate statele din UE și înseamnă, așa cum a precizat și doamna vicepreședintă a Comisiei, tratament egal pentru toate statele. Aceeași procedură de verificare pentru toți!

Vom continua să modernizăm și să îmbunătățim sistemul judiciar. Suntem atenți să facem progrese, în continuare, de substanță, solide. Suntem atenți să adoptăm legislație predictibilă, să avem o activitate a DNA susținută, o activitate a DIICOT pe temele importante, de la trafic de droguri la trafic de persoane.”

Recomandări pentru România

Pe agenda de discuții au fost și recomandările din Raportul privind Statul de Drept și legea pensiilor de serviciu. De asemenea, s-au dezbătut și măsurile pentru asigurarea resursei umane, în contextul în care în martie 2024 vor fi 600 de noi magistrați, în urma promovării examenului INM și a celui de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani.

Temele europene care au fost discutate de liderii politici sunt: directiva privind combaterea violenței împotriva femeilor, Media Freedom Act, directiva privind protejarea jurnaliștilor și a activiștilor privind drepturilor omului (directiva Anti-SLAPP), propunerile de măsuri pentru digitalizare, inteligență artificială și combaterea infracțiunilor din mediul online.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite