Alegeri prezidenţiale 2014. Liderii lumii l-au felicitat pe Iohannis: unii direct, alţii prin purtători de cuvânt. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţări precum Germania sau Franţa au ţinut ca mesajul de felicitare pentru viitorului preşedinte al României, Klaus Ioahnnis, să fie transmis de la cel mai înalt nivel: cancelar, respectiv preşedinte. Rusia şi-a prezentat felicitările prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe.

Printre primii care au ţinut să-i transmită un mesaj lui Klaus Iohannis, în mod direct, a fost Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a susţinut candidatul ACL şi în campania electorală pentru alegerea preşedintelui.  „Vă felicit din toata inima pentru alegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al României. Vom sprijini România cu sfaturi şi fapte pe calea reformelor importante pentru ţara dumneavoastră şi pentru Uniunea Europeana şi vom ramane un partener de nădejde. Sunt convinsă că împreuna vom putea aprofunda relaţiile noastre bilateral“, i-a transmis Angela Merkel preşedintelui ales al românilor.

Klaus Iohannis a avut miercuri dimineaţă o întrevedere cu ambasadorul Franţei la Bucureşti, care i-a înmânat un mesaj de felicitare al preşedintelui Franţei. „Cu ocazia alegerii dumneavoastră în funcţia de Preşedinte al României, sunt bucuros să vă adresez sincerele mele felicitări şi urările mele de succes în îndeplinirea înaltei dumneavoastră misiuni. România şi Franţa sunt legate de o prietenie veche şi puternică, pe care doresc să o dezvolt şi mai mult. Prin apartenenţa sa la francofonie, România împărtăşeşte cu Franţa ataşamentul pentru o lume care respectă diversitatea, în special cea culturală şi lingvistică, al cărei simbol este şi victoria dumneavoastră, pe care o salut“, se arată în scrisoarea semnată de Francois Hollande, obţinută de Mediafax.

„Vă aştept la Paris“

Francois Hollande i-a adresat o invitaţie viitorului preşedinte de a avea o întrevedere la Paris. „În ţările noastre, ca şi în alte state membre ale Uniunii Europene, concetăţenii noştri aşteaptă să dăm un nou avânt proiectului european. Împreună cu dumneavoastră, îmi doresc să contruim o Europă mai prosperă, mai corectă şi mai puternică, capabilă, în momentele în care se confruntă în vecinătatea sa cu diferite crize, să răspândească valorile sale caracteristice, şi anume democraţia şi respectul statului de drept. Vom avea ocazia să ne implicăm împreună în acest proiect, în cadrul Consiliului European. De asemenea, îmi face plăcere să vă invit la Paris, în funcţie de disponibilităţile agendei dumneavoastră. Reînnoindu-vă urările mele de succes în exercitarea noilor responsabilităţi în fruntea României, vă rog să primiţi, domnule Preşedinte, expresia deosebitei mele consideraţii“, se mai arată în documentul citat.

Din SUA, mai întâi a fost auzită în România vocea lui Rose Gottemoeller, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, prezentă, luni şi marţi, în România. „Aşteptăm să lucrăm cu preşedintele ales Iohannis şi cu Guvernul său, suntem foarte interesaţi să continuăm, să întărim relaţia bilaterală în toate domeniile şi deci aşteptăm să ne conectăm cu el cât mai repede posibil şi să continuăm să muncim serios pentru întărire parteneriatului nostru bilateral, inclusiv în unele domenii noi pe care preşedintele poate le are printre priorităţile sale. Cred că va fi în continuare o relaţie sănătoasă şi aşteptăm să îl cunoaştem şi să lucrăm cu el”, a spus Rose Gottemoeller.

„Îi felicităm pe români“

Astăzi, a sosit şi mesajul oficial din partea Guvernului SUA, prin intermediul Ambasadei SUA. Guvernul american îl felicită pe preşedintele ales al românilor, Klaus Iohannis, pentru câştigarea bătăliei prezidenţiale, dar şi pe românii care au ieşit în număr mare la vot, dând dovadă de spirit civic.

„Guvernul SUA îl felicită pe preşedintele ales Klaus Iohannis pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte, precum şi pe români, care au mers la vot în număr mare, atat în ţară, cât si in strainatate, intr-o demonstratie exemplara de participare civica. Romania este un partener strategic important al Statelor Unite si ne bucuram sa continuam cooperarea stransa cu Romania si noul sau presedinte. Relatiile dintre tarile noastre vor ramane puternice, intemeiate fiind pe valorile si obiectivele noastre comune"“, se arată într-un comunicat de presa al Ambasadei SUA.

Tot astăzi a venit şi primul mesaj de la Bruxelles.  Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a urat succes lui Klaus Iohannis. „În numele Comisiei Europene şi al meu personal, vă urez tot succesul în timpul mandatului de preşedinte. Sper că vom avea şansa să ne întâlnim în curând. Aştept cu nerăbdare să cooperez cu dumneavoastră şi cu guvernul României la implementarea agendei noastre comune strategice pentru Uniune, concentrându-ne acţiunea asupra domeniilor în care Uniunea poate face o diferenţă reală, precum locurile de muncă, creşterea economică, investiţiile şi concurenţa. Acest lucru este esenţial pentru prosperitatea românilor şi a tuturor europenilor“, a subliniat Juncker.

„Sperăm în îmbunătăţirea relaţiilor“

Ungaria l-a felicitat, de asemenea, pe preşedintele ales al românilor, atât prin vocea preşedintelui Janos Ader cât şi a premierului Viktor Orban. Într-o scrisoare trimisă lui Iohannis,  Janos Ader a declarat că ar fi necesară o întrevedere între cei doi lideri pentru discutarea unor subiecte de interes comun şi pentru analizarea direcţiilor de cooperare bilaterală. „Pentru Ungaria, România nu este doar un vecin, ci şi un aliat, un partener strategic, cu care vrem să dezvoltăm relaţii pe baza încrederii reciproce", i-a scris Janos Ader lui Klaus Iohannis. Premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat şi el pe Klaus Iohannis şi le-a mulţumit etnicilor maghiari din România pentru că „au avut curajul să participe la o astfel de luptă, sporind în acest fel calitatea politici româneşti”, transmite agenţia MTI.

Rusia, reacţie doar prin purtător de cuvânt

După alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, Federaţia Rusă speră că cele două state vor înregistra o schimbare majoră în relaţiile lor, după pauza cauzată de criticile Bucureştiului faţă de politica Moscovei legată de conflictul ucrainean, dar şi de alte probleme internaţionale, potrivit diplomaţiei ruse. Însă mesajul nu a fost trimis de ambasador sau de un alt înalt demnitar, ci de purtătoruld e cuvânt al ministerului de Externe rus.

„Sperăm că se va ajunge la o schimbare majoră şi se va depăşi pauza provocată de atitudinea pe care au avut-o autorităţile române, criticând poziţia Rusiei nu numai în contextul crizei ucrainene, dar şi al altor probleme internaţionale“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici. Lukaşevici a adăugat că Rusia „este întotdeauna deschisă pentru discuţii sincere şi pentru colaborare cu ţările vecine, dacă aceasta este construită pe principii de respect reciproc şi neamestec în afacerile interne“'.

„Mesajele nu sunt relevante“

Ce este mai important? Conţinutul mesajului sau rangul celui care transmite mesajul? Analistul politic, Adi Zăbavă, este de părere că aceste mesaje nu ţin cont neapărat de candidatul care a câştigat bătălia prezidenţială. „Cu siguranţă este foarte important şi cine transmite mesajul, dar încă nu putem vorbi despre o trecere a lui Klaus Iohannis la politică externă. Nu pot să spun că aceste mesaje sunt relevante. Ele creionează o linie clară, dar ar fi fost trimise şi dacă Victor Ponta câştiga. Poate prin alte persoane, dar ele ar fi fost transmise. În cazul Rusiei, relaţiile dintre cele două ţări sunt îngheţate, iar Iohannis nu a dat niciun semn că vrea să schimbe asta“, a spus Adi zăbavă, blogger „Adevărul“.

Analistul politic Radu Magdin crede că Rusia nu consideră că merită un dialog la nivel de preşedinte în acest caz.  „Rusia are o viziune imperiala, cand are ceva de comunicat, există o analiză de oportunitate. Cred ca nu se comunică la nivel de Preşedinte, căci nu se consideră că merita. Dacă ne uitam la comunicatorii preferaţi cu privire la România, vedem nivel MAE sau Rogozin, Putin e ocupat cu altele. Contează mesajul categoric, dar şi nivelul comunicarii: când ai o prietenie pentru o ţară, comunici la nivel simetric. Viktor Orban ar fi fost sunat de Putin, daca e să dau un exemplu. Însă nu cred că apelul de la Putin ar fi fost bucuria liderilor români într-o ţară relativ rusofoba“, a spus Magdin, blogger „Adevărul“.

Analistul politic, Dan Ionescu, crede că mesajul a fost transmis de Rusia prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Extern pentru a testa reacţia viitorului preşedinte al României. „Aş zice că sunt trei categorii: unele sincere, alte mesaje care sunt pur formale, pentru că aşa se obişnuieşte la astfel de evenimente, iar cel venit din partea Rusiei are o încărcătură simbolică specială şi nu este întâmplător. Din modul în care s-a raportat Traian Băsescu la Rusia, pentru că nu am avut cea mai codială relaţie iplomatică, este posibil ca acest mesaj să fie rece pentru a testa reacţia Bucureştiului“, a spus şi Dan Ionescu, blogger „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite