Adrian Năstase şi Nicuşor Constantinescu, printre oficialii români care au interzis în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu se află sub control judiciar FOTO Arhiva Adevărul
Nicuşor Constantinescu se află sub control judiciar FOTO Arhiva Adevărul

Fostul premier Adrian Năstase a făcut publică scrisoarea trimisă de un consul american, prin care era anunţat că are interzis să călătorească în SUA. Totodată, Nicuşor Constantinescu, suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Constanţa, aflat sub control judiciar, nu a avut voie să călătorească în SUA din cauza dosarului de corupţie.

„Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat şI al secţiei 212 a legii de imigrare şi Naturalizare Americană, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti doreşte să vă anunţe pe această cale de oficială că viza dumneavoastră temporară v-a fost retrasă şi nu mai este valabilă pentru a călători în Statele Unite. Această decizie a fost luată în urma informaţiilor devenite disponibile după obţinerea vizei. Vă rugăm să nu încercaţi să călătoriţi în Statele Unite folosind această viză“, se arată în scrisoarea consului american adresată lui Adrian Năstase, făcută publică de fostul premier.

După ce Hoyt Yee, asistentul Victoriei Nuland, a spus marţi, în Camera Reprezentanţilor, că foşti şi actuali oficiali guvernamentali români şi bulgari au primit interdicţie de călătorie în SUA din cauza dosarelor de corupţie sau a condamnărilor, BreakingNews24 a descoperit unul alt politician român care are interzis în SUA: Nicuşor  Constantinescu, aflat în acest moment sub control judiciar şi suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.  „Am aflat că atunci când a început ancheta penală, procurorii DNA au au scris către Ambasada SUA că intenţionez să fug în America şi mi-au pus interdicţia de călătorie. Am aflat asta când am avut nevoie să plec la tratament şi a fost nevoie să aplic pentru viza medicală şi pentru ca să o primesc Spitalul Sfântul Ioan din Bucureşti a trebuit să corespondeze cu spitalul din Germania unde făcusem biopsia, să  facă  testul ADN ca să vadă că e corespunzător”, a povestit baronul PSD. El a primit apoi viza medicală din motive umanitare, o procedură pe care americanii o acceptă pe motive întemeiate.

Surse politice, citate de BN24,  susţin că pe lista menţionată  de adjunctul asistentului secretarului de stat american s-ar afla politicienii care au „în portofoliu” cereri de arestare respinse de Parlament sau se află sub control judiciar sau în procedura de urmărire penală, precum şi cei condamnaţi deja pentru corupţie.

Brian Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat american, a declarat, marţi, în Congres, că există oficiali şi foşti oficiali guvernamentali din România şi Ungaria care nu au permisiunea să călătorească în SUA ca urmare a unor suspiciuni de corupţie.

Dosarele privind acordarea vizelor pentru SUA sunt confidenţiale, potrivit legislaţiei, arată Ambasada SUA, precizând, pentru Mediafax, că Departamentul de Stat a descoperit că există cetăţeni români care nu se califică pentru primirea vizei din cauza unor condamnări pentru activităţi infracţionale.

”Dosarele privind acordarea vizelor sunt confidenţiale, potrivit legislaţiei Statelor Unite. Nu discutăm detaliile cazurilor individuale de evaluare privind vizele. Departamentul de Stat a descoperit că există unii cetăţeni români care nu se califică pentru primirea vizei din cauza unor condamnări pentru activităţi infracţionale, inclusiv pentru implicare în acte de corupţie sau obţinere de beneficii din corupţie”, arată Ambasada SUA într-un răspuns transmis miercuri seară, la solicitareaMediafax de a furniza informaţii legate de oficiali şi foşti oficiali guvernamentali din România care nu au permisiunea să călătorească în SUA ca urmare a unor suspiciuni de corupţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite