Adevărul Live, Grigore Cartianu, despre şansele de a avea o dezbatere Ponta - Iohannis: „Aparent, ambii candidaţi fug de dezbatere. În realitate, Ponta fuge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu la Adevărul Live FOTO  David Muntean
Grigore Cartianu la Adevărul Live FOTO  David Muntean

Jurnalistul Grigore Cartianu a analizat, la Adevărul Live, şansele ca o dezbatere Ponta-Iohannis să aibă loc, precum şi gestul lui Titus Corlăţean de a-şi da demisia din fruntea MAE.

Principalele declaraţii:


Aparent, ambii candidaţi fug de dezbatere. În realitate, Victor Ponta fuge pentru că se consideră avantajat. Întrebările pe care le-ar pune Klaus Iohannis sunt mai multe decât ar pune Victor Ponta. Ponta are un bazin electoral care l-au votat în turul I. 10% ar fi dispuşi să mai afle şi altă părere. Prin Antena 3, RTV, nu o afli. El trebuie să conserve acest bazin în primul rând. Dacă ar fi civilizată şi echilibrată dezbaterea, oamenii află şi alte lucruri: că Iohannis nu a fost traficant de copii.

El a făcut acea propunere chiar din duminica trecută. Fac o ofertă care nu poate fi acceptată. Klaus Iohannis a primit o ofertă otrăvită, era normal să o accepte. El a făcut o contraofertă care nu a fost otrăvită. A acceptat să fie la la Universitatea Timişoara, a venit oferta de la IPP. Iohannis a acceptat oferta, Ponta, nu. Sunt şanse de vreo 20% să aibă loc dezbaterea. Numai exteriorul poate să-i convingă pe amândoi.


Ponta şi-a programat întâlniri la posturi unde el şi-a stabilit. Ştia că la Antena 3 şi RTV nu era o problemă. B1 TV s-a dat de partea lui Ponta în campania aceasta. De ce nu la Digi 24, de ce nu la TVR? TVR este un post public şi este maie chilibrat ca altele. Ponta ne-a dus într-o zonă în care nu se poate accepta. Se petrece o diversiune pe RTV. Minciuni incredibile. Dau pe bandă numai minciuni. De dimineaţa puneau bandă: prima confruntare mare între Iohannis şi Ponta. Mi-este jenă de nesimţirea lor. Aşteptăm să vină în studio şi Klaus Iohannis. Ei ştiu foarte clar că Iohannis nu va veni. Este cea mai abjectă campanie electorală de până acum, mă refer mediatic. Este un puci mediatic.

Mă uit cu îngrijorare la exemplu Ungaria. Se poate ajunge departe chiar dacă suntem în UE. Orban este pe faţă cu Putin. Nu se poate spune că am avut egalitate de şanse. Prin gafele enorme, prin paşii spre putinizare ale lui Ponta, părerea mea este că Iohannis devine favorit. Greşelile lui Ponta au fost asocierea cu Vadim şi prietenia lui cu ungurii şi a trimis Corpul de Control la Sibiu. Nu aveai timp până acum doi ani şi jumătate de când ai fost prim-ministru?

Despre demisia lui Corlăţean din funcţia de ministru de Externe

A încălcat şi Constituţia şi a făcut o serie de minciuni. Demisia aceasta face parte dintr- o strategie a lui Ponta. BEC ne-a comunicat clar că se poate mări numărul de secţii de votare. Corlăţean ne spune că Guvernul nu are niciun gând să înfiinţeze noi secţii. O secţie de votare înseamnă o încăpere.


Despre participarea la manifestaţii


Eu ieri nu am fost la manifestaţie. Aş fi vrut să merg. Cei de la Antena 3 mi-au citit gândurile. Au dat o poză de la manifestaţiile din septembrie. O minciună ordinară a Antenei 3. L-am sunat şi pe Mihail Neamţu şi a spus că nu a fost în Bucureşti. Gestul lui Corlăţean este jertfă pe altarul fraudării alegerilor.

Spaima de a pierde alegerile la PSD este mare. La 40% ajung uşor, şi cu puţină fraudă, dar cu toate acestea ştiu că la turul II nu pot fura atât de mult. Ponta a spus clar că dacă pierd alegerile, scapă cine poate. Le este teamă de Justiţie. Eu cred că vor pierde alegerile. Electoratul maghiar a fost puternic enervat de aocierea cu Vadim. Cei care l-au votat pe Vadim sunt supăraţi că Vadim a mers cu Ponta. Se joacă şi orice vot contează. Dcaă nu iau măsuri să mărească secţiile de votare, va ieşi un scandal imens la nivel mondial.


După mai multe zile de tatonări ale staffurilor de campanie ale celor doi candidaţi la preşedinţie nu s-a ajuns la niciun rezultat în privinţa dezbaterii aşteptate de electoratul celor doi. 

Cu fiecare zi care trece din această săptămână şansele ca cei doi candidaţi să apară în faţa românilor împreună scad considerabil. Ce ar putea să-i facă să se întâlnească, cine trebuie să cedeze şi de ce acest lucru nu s-a întâmplat până acum?

Urmăreşte emisiunea şi comentează pe live.adevarul.ro, de la ora 11.00.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite