Adevărul Live. Cristian Ghinea: Sebastian Ghiţă, cu o inteligenţă retardă, este omul care controlează, în numele societăţii, SRI. Mi se pare trist pentru noi ca ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit, la Adevărul Live, despre motivele care l-au făcut să aleagă USR, despe experienţa ministerială, dar şi despre conflictele cu Sebastian Ghiţă şi cu PSD.

Cristian Ghinea a renunţat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene pentru a candida la alegerile parlamentare de pe listele USR, partidul lui Nicuşor Dan. În cazul unui nou Guvern Cioloş, Ghinea nu exclude o posibilă revenire în minister, dar pune o mare condiţie: reforma administraţiei centrale. Cristian Ghinea povesteşte un episod elocvent despre influenţa lui Sebastian Ghiţă în Ministerul Fondurilor Europene: pe 31 decembrie 2015, când lumea se pregătea de Revelion, unii funcţionari semnau contracte cu dedicaţie pentru Ghiţă. Acum, Ghiţă spune că Ghinea a antrenat tineri pentru lupte de stradă în Turcia. „Vă uitaţi la mine? Cu faţa asta, cu ochelari?“, se amuză Ghinea. 

Adevărul: De ce aţi ales să continuaţi cariera politică şi nu să vă întoarceţi în paginile Dilemei Vechi?

Cristian Ghinea: Sper că în paginile Dilemei Vechi să mă întorc la un moment dat. Candidatura din partea USR mi s-a părut cea mai logică modalitate de continua acest mare proiect - primenirea administraţiei şi a clasei politice, odată cu Guvernul Cioloş, pentru că partidele nu au folosit răgazul de un an pentru a schimba peisajul, comportamentul. Văd ceva mişcări plăcute la PNL, văd o forţă, un val care vine peste clasă politică numit USR, în schimb, de cealaltă parte văd un peisaj dezolant, văd un PSD care nu s-a schimbat, ba dimpotrivă, face paşi înapoi, un ALDE care a devemnit pubela de atraşi penali de la alte partide, un Traian Băsescu care a decăzut enorm ca om politic, deci am toate motivele să intru în arenă.

Şi de ce aţi ales USR, şi nu PNL, pentru că, aşa cum aţi spus, şi acolo se mişcă lucrurile?
Pentru că doar USR poate în acest moment să pună pe masă acea speranţă în care oamenii se pot regăsi pentru înnoirea clasei politice. USR este un soi de animal cu totul special în această grădină zoologică. În USR sunt oameni normali, dar care şi-au pus între paranteze carierele, ceea ce noi, cei din Guvernul Cioloş, am făcut anul trecut. De fapt, eu văd Guvernul Cioloş ca un precursor al USR în a chema o nouă generaţie de profesionişti să-şi pună, aşa cum am spus, între paranteze afacerile, cariera în general, şi să vină să lucreze pentru interesul public.

Priviţi această candidatură ca pe o cale de a ajunge din nou ministru?
Scopul nu este să ajung eu ministru. Problema mare a sistemului politic este Parlamentul. Anul acesta am văzut cum nu poţi guverna cu un Parlament care îţi pune mereu tălpi. Aşa cum arată acum Ministerul Fondurilor Europene, nu cred că aş accepta să revin. În „Platforma România 100“, lansată de premierul Dacian Cioloş, se vorbeşte despre reorganizarea administraţiei centrale în prime 100 de zile ale unui guvern Cioloş 2. Mi-aş dori să fiu parte în primele 100 de zile în reorganizarea administraţiei centrale, în punerea pe picioare a viitoarei schimbări  În acest context, da, mi-ar plăcea să revin la minister. Dacă nu, cred că pot avea un rol foarte bun şi din Parlament.

Nu e un paradox că la un an d ela Colectiv, PSD e mai puternic?
Haideţi să vedem de unde am plecat. Am plecat de la un PSD care era singur, împreună cu partidul pubelă UNPR, la guvernare. PSD îşi menţine electoratul captiv, în schimb au picat nişte mituri. Mitul Victor Ponta, marele premier reformist, marele socialist european, care se poza cu Tony Blair şi Matteo Renzi,  este în acet moment un politician pur fascist. Mai era mitul Oprea, care controla serviciile secrete, Armata. Mi s-au povestit scene absolut halucinante din Guvern, în care Oprea, în timpul când i-a ţinut locul lui Ponta, îi punea pe miniştri să stea drepţi în Guvern. El vedea Guvernul ca pe o cazemată de miliţieni. Şi să nu uităm că PSD are talentul de a pierde în ultimul moment. Nu trebuie să subestimăm factorul prostie. La PSD încă mai sunt nişte oameni convinşi că umblă cineva cu şurubelniţa la Facebook şi pierd ei alegerile. Oamenii aceştia îşi construiesc o imagine total falsă, apoi când îi loveşte în freză realitate inventează tot felul de explicaţii: că americanii, că Soros etc. Sebastian Ghiţă spunea aseară că eu am antrenat mii de tineri pentru lupte de stradă în Turcia. Vă uitaţi la mine, cu faţa asta, cu ochelari, antrenând tineri în Turcia, la graniţa cu Siria? Individul acesta, Sebastian Ghiţă, cu această inteligenţă retardă, este omul care controlează, în numele societăţii româneşti, cel mai important serviciu de informaţii al României. Mi se pare trist pentru noi ca ţară.

Câtă influenţă avea Ghiţă în Ministerul Fondurilor Europene?
Spre exemplu, pe 31 decembrie se strângeau oameni din minister să semneze plăţi pentru firmele lui Ghiţă. Vorbim despe capturarea statului. Vorbim despre oameni care inventau nevoi de sisteme informatice pentru a-i da bani lui Ghiţă, ca Ghiţă să ţină televiziunea şi să dea bani la partid. Acesta este comportamentul de termită. Domnul Ghiţă a dus conflictul cu mine la un nivel foarte mare pentru că a fost şocat că cineva din statul român îi opune rezistenţă. Ştiţi cine l-a pârât pe Ghiţă la mine?

Cine?
Nişte pesedişti de rang mare.

Dar cum aţi ajuns să staţi de vorbă cu pesedişti?
Am discutat cu mulţi pesedişti în timpul mandatului, pentru că oamenii aveau proiecte blocate. Sunt mulţi pesedişti care mi-au trimis sms-uri de felicitare după ce am plecat de la Guvern. Mulţi lideri ai PSD ştiau ce face Ghiţă, dar le-a fost frică să reacţioneze. Şi atunci mi-au spus: „vezi că mai găseşti ceva şi acolo, şi acolo“.

Cât este rata de absorbţie?
Rata de absorbţie am găsit-o la 56% şi am dus-o la peste 80%. A avea absorbţie nu e ca la pixul lui Dâncu. Semnează Dâncu: „Ia, tu, primarule, fă-ţi un drum“, creşte rata de absorbţie.

Vasile Dâncu a fost colegul dvs de Guvern până acum câteva zile.
Dâncu am zis?

Da.
Dragnea am vrut să zic, nu Dâncu. A fost o scăpare freudiană (râde). Deci nu stă în pixul lui Dragnea.

Când v-aţi întâlnit ultima data cu George Soros?
Nu m-am întâlnit niciodată cu George Soros.

Aţi primit bani de la el?
Ast a este o prostie şi nu simt nevoia să neg. Pungaşii ăştia care efectiv au furat, şi eu pot să dovedesc că Ghiţă a mai făcut o firmă a lui şi, prin interpuşi, a luat un contract de 5 milioane de euro pentru un sistem informatic la POSDRU. Contract informatic care este verificat de DNA acum şi pe care nu l-am trimis eu la DNA. Eu doar am asistat DNA, care avea o investigaţie pornită înainte de mine. Acest sistem nu a funcţionat nicio clipă.

Dar pe care Ghiţă a încasat toţi banii.
A încasat toţi banii: 5 milioane de euro. Venind dintr-o lume de ONG-uri, unde răspunzi la virgulă, totul este public, transparent, faptul că un pungaş ne acuză pe noi că suntem spioni este de tot râsul. Este forma finală de defensivă a lor. Oamenii aceştia, ca să nu intre la puşcărie, ar face orice. Inventează de exemplu,că eu antrenez tineri în Turcia. Sunt într-o lume paranoică în care încearcă să explice oamenilor cum apără ei ţara de Soros.

Aţi ţinut un jurnal de Guvern?
Am ţinut bucăţi de jurnal. Mi-aş fi dori să am mai mult timp să scriu.

O să-l publicaţi?
Mă gândesc. Sunt frânturi de viaţă. Anumite chestiuni n-aş vrea să le public, pentru că am fost totuşi o echipă.

Aici e problema. Exista o singură echipă sau două? Una formată din miniştri cu adevărat tehnocraţi, iar alta cu miniştri conectaţi la partide.
Eu am venit pe un mandat să reformez, dar unii miniştri nu au înţeles acest mandat reformist. Un ministru ne-a numit pe noi, consilierii premierului, „dulăii lui Cioloş“.

Cine e ministrul?
Nu mai contează.

Valeriu Nicolae, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, povesteşte pe blog un episod în care Vasile Dâncu pur şi simplu l-a sfidat, nici n-a vrut să-l primească în birou. Aţi trăit un astfel de incident?
Nu. Au fost episoade în care miniştrii au fost enervaţi de consilierul de stat Ghinea, dar nu-şi permitea nimeni să nu mă primească, pentru că eram văzut dintre cei foarte apropiaţi de Cioloş.

Alegerile din Republica Moldova. Poate Maia Sanda să răstoarne rezultatul?
Cred că poate. Maia Sandu este la fel de subestimată de establishmentul aşa cum au fost Nicuşor Dan şi Clotilde Armand la Bucureşti.  Să nu uităm cum se vorbea de USB înainte de alegeri. Unii acolo, ONG-işti.  Un partid cu 60 de membri a făcut 30% în Bucureşti.  Am ieşit cu Maia Sandu la o cafea când am fost cu Dacian Cioloş la Chişinău.  Am întrebat-o ce face, cum este. Avea 2.000 de euro fond de campanie. USR şi partidul condus de Maia Sandu sunt gemeni în sensul în care au acelaşi patern de partid nou, cu oameni noi, care îşi lasă carierele ca să intre în politică. A făcut 38%. Eu cred că Maia Sandu poate să răstoarne alegerile astea. Mi-e frică ce se poate întâmpla după pentru că preşedintele are un rol, mai degrabă, decorativ. Ea nu controlează sistemul mafioto-securitic de afaceri de acolo, aşa cum îl controlează Plahotniuc, care este de fapt adversarul ei real.  Un preşedinte ca Maia Sandu va avea nevoie de susţinere transparentă din partea Maiei Sandu. Programul USR vorbeşte de fondul Libertatea şi de Agenţia Română pentru Dezvoltare. România este stat-donator din 2007. Este obligaţia statelor UE să doneze altor state şi noi am ales Republica Moldova ca fiind prioritate. Guvernul Cioloş a scris o lege care crează Agenţia de Dezvoltare în cadrul Ministerului de Externe. Propunerea USR este de a crea acest fond Libertatea. Obiectivul nostru în Republica Moldova este de deoligarhizare a ţării. Nu să fim prieteni şi să se ducă Băsescu şi să se pupe cu Filat, cu Chirtoacă, să se ducă Ponta să se pupe cu Lupu. Să renunţăm la această logică a pupăturilor. Mergem acolo, ne pupăm, îţi dăm ceva şi mergem acasă. Trebuie să avem o logică atât frăţească, dar şi a condiţionalităţi. Guvernul Cioloş a pus condiţii Guvernului moldovean pentru a elibera prima tranşă a împrumutului. Am participat la creionarea acestor condiţii şi am fost foarte criticaţi. S-au făcut nişte lucruri pentru că noi am pus condiţii. Trebuie să ne propunem să susţinem societatea din Moldova, ONG-urile, presa, cei care rezistă oligarhilor. Scopul pe termen lung este de a avea o Moldovă fără oligarhi. Acesta este şi scopul Maiei Sandu. De aici această sincronizare de idei între Guvernul Cioloş, USR şi Maia Sandu. Avem acelaşi obiectiv, de a scăpa Moldova de plaga asta a oligarhizării.

Acesta este scenariul optimist în care va ajunge Maia Sandu. În cazul în care va ajunge Dodon preşedinte?
Partea bună a programului de guvernare al USR este că se aplică în toate scenariile. Dacă nu iese Maia Sandu preşedinte, tu, România, ajuţi să scape ţara de oligarhi. Dodon este o figură absolut odioasă. Îl cunosc foarte bine penturu că am petrecut timp în Moldova.

De ce este Dodon atât de odios?
Este corupt până în măduva oaselor. Este stupid ca mod de a gândi politicile publice. Este slugarnic până la vomă faţă de puternicul zilei. În cazul lui este atât Putin, cât şi Plahotniuc. Este un creştin de faţadă, cu familia tradiţională, cu Biserica Ortodoxă, dar el fură pe de altă parte. Tot ce poate fi mai rău într-un baron local din România, este Dodon la pătrat. Şi oportunist. Dacă iese Dodon, Doamne Fereşte!, atunci ce face statul roman care s-a obişnuit să se pupe pe bot cu politicienii de la Chişinău. Îi abandonăm pe fraţii noştri pentru că a ieşit Dodon preşedinte? Tocmai atunci trebuie să mergem spre societate, spre ONG-uri, spre presă şi să-i ajutăm să reziste urgiei care va veni cu Dodon preşeidnte şi cu Plahotniuc la guvernare. Tocmai atunci, propunerea USR, de deoligarhizare ca obiectiv al politicii în Repulica Moldova, are şi mai mult sens.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite