AUDIO Vocea unui preot egiptean antic s-a auzit după 3.000 de ani de la moartea sa. Cum a fost posibil

AUDIO Vocea unui preot egiptean antic s-a auzit după 3.000 de ani de la moartea sa. Cum a fost posibil

Mumia străvechiului preot egiptean Nesyamun a fost introdusă într-un scaner CT pentru a-i examina tractul vocal. FOTO: Scientific Reports

„Vocea” unui preot egiptean antic a fost auzită pentru prima dată de când a murit şi a fost mumificat, acum 3.000 de ani, au spus cercetătorii din Marea Britanie. Ei au recreat sunetul vocii lui Nesyamun folosind o versiune 3D a tractului său vocal.

Nesyamun a trăit sub faraonul Ramses XI, care a domnit în jurul începutului secolului al 11-lea î.Hr.
 
Mumia sa, aflată în prezent în Muzeul oraşului Leeds, a fost subiectul mai multor cercetări: a fost despachetată în 1824, ulterior s-a dovedit că Nesyamun murise la vârsta de 50 de ani etc. Mumia a fost mutată cu puţin timp înainte de un atac cu bombe asupra oraşului Leeds, în 1941, care a distrus muzeul şi multe dintre artefactele sale.
 
Motivul morţii lui Nesyamun este în continuare incert: unii cercetători sugerează că ar fi fost strangulat, alţii că ar fi avut o reacţie alergică, posibil rezultatul unei înţepături de insecte, în limbă. La momentul când a fost despachetată, mumia avea limba scoasă, însă oasele din jurul gâtului nu erau afectate.
 
Acum, o echipă de cercetători a imprimat 3D o reproducere a tractului vocal al lui Nesyamun pentru a auzi cum ar fi sunat vocea lui. Tractul vocal a fost cuplat la un laringe electronic şi la un difuzor şi astfel a fost înfăptuită „minunea”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: