Un olandez a inventat „sicriul viu” din ciuperci, o alternativă ecologică pentru înmormântări. Cât costă şi care e povestea din spatele invenţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Living Cocoon”, coşciugul bio al companiei lui Hendrikx, Loop, este compus din miceliu crescut în laborator, aşchii de lemn şi ingrediente secrete Foto: Twitter
„Living Cocoon”, coşciugul bio al companiei lui Hendrikx, Loop, este compus din miceliu crescut în laborator, aşchii de lemn şi ingrediente secrete Foto: Twitter

A fost inventat un sicriu din ciuperci, care poate fi o alternativă ecologică pentru înmormântări, deoarece permit o descompunere mai rapidă.

Ciupercile au abilităţi de descompunere miraculoase. De la carton la plastic, de la combustibil de rachetă la azbest, ciupercile pot devora orice. Tocmai de aceea, ar putea descompune cu uşurinţă şi un cadavru uman, potrivit CNN

Inventatorul olandez Bob Hendrikx se foloseşte de puterea fungilor ca să creeze o alternativă pentru sicriele tradiţionale de lemn. 

„Coşciugul viu” inventat de el se poate descompune în 6 săptămâni în loc de 20 de ani, cât durează pentru un coşciug tradiţional, şi grăbeşte şi procesul de descompunere a cadavrului şi cel prin care natura absoarbe nutrienţii proveniţi de la cadavru.

Compania lui Hendrikx, Loop, nu este prima care a venit cu astfel de idei ecologice. Rămăşiţele umane incinerate pot fi plasate în păstăi pentru a creşte copaci sau turnate în recife de corali artificiale, în timp ce sicriele din răchită sau carton sunt deja pe piaţă.

Înmormântările în pădure, în care sicriele şi îmbrăcămintea sunt făcute din materiale naturale, sunt se asemenea o metodă utilizată în scop ecologic. 

De altfel, în 2009, după ce a decedat actorul Luke Perry, acesta a fost îngropat într-un „costum ciupercă” conceput pentru a-i descompune corpul. Dar folosirea fungilor pentru a introduce corpul într-un „sicriu viu” este o abordare nouă.

Motivaţia este simplă: unele practici funerare sunt dăunătoare pentru mediu. Lichidul utilizat pentru îmbălsămare conţine ingrediente toxice, cum ar fi formaldehida, care se pot scurge în pământ, iar incinerarea are propriile probleme, eliberând cantităţi considerabile de dioxid de carbon în atmosferă şi posibil metale grele dacă sunt prezente în organism.

„Ce mă frustrează este că atunci când mor, poluez planeta. Sunt deşeu”, a spus Hendrikx. El descrie corpul ca un „coş de gunoi plimbător”, plin cu 219 de substanţe chimice.

„ Procesul actual de înmormântare duce la poluarea solului şi la emisii de CO2. Am creat un proces super-industrializat pentru cel mai natural proces din lume”, a mai spus acesta.

„Living Cocoon”, coşciugul bio al companiei lui Hendrikx, Loop, este compus din miceliu crescut în laborator, aşchii de lemn şi ingrediente secrete, plasate într-o matriţă şi crescute într-o formă de sicriu pe parcursul unei săptămâni.

Atunci când sicriul intră în contact cu solul umed, miceliul prinde viaţă şi începe procesul de descompunere, care durează aproximativ 45 de zile.

Un astfel de sicriu costă 1.495 de euro, iar până acum, circa 100 de persoane au fost înmormântate astfel, în Olanda, Germania şi Belgia. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite