Vine decontul amatorismului: Ce arată debandada care a lovit CFR Cluj şi FCSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali a transformat FCSB într-un club în care antrenorul e o simplă marionetă
Gigi Becali a transformat FCSB într-un club în care antrenorul e o simplă marionetă

Managementul din fotbalul românesc e de-a dreptul catastrofal. Dovada: la CFR Cluj şi FCSB, echipele noastre fruntaşe de club, se vorbeşte despre demiteri, faliment şi închiderea clubului, după primele partide oficiale din noul sezon.

În orice societate sănătoasă, indiferent de domeniul de activitate, planificarea se face pe termen lung, luând în considerare mai multe scenarii. 

În fotbalul românesc, inclusiv echipele noastre fruntaşe lasă impresia că totul se poate prăbuşi ca un castel de nisip, de pe-o zi pe alta! Săptămâna trecută, CFR Cluj a clacat după prima provocare europeană, fiind eliminată de Pyunik Erevan (Armenia), în turul I preliminar al Ligii Campionilor. Imediat, s-a vorbit despre demiterea lui Dan Petrescu din funcţie, schimbarea masivă a conducerii administrative, dar şi intrarea clubului în insolvenţă / faliment. Şi, pe fondul acestui  „cutremur“ fotbalistic, patronul CFR-ului, Neluţu Varga, a fost internat în spital, suferind un atac vascular cerebral! 

Dacă CFR se clatină, după patru partide oficiale, disputate în noul sezon, la FCSB, patronul vorbeşte despre „lichidarea afacerii“, după primul meci din noua ediţie a campionatului, 1-1 cu Universitatea Cluj! Furios din cauza prestaţiei echipei pe teren propriu, în faţa unei nou-promovate, Gigi Becali a făcut turul televiziunilor şi a vorbit, răspicat, despre ieşirea sa din fotbal.

Tanase

Florin Tănase, cel mai bine plătit fotbalist de la FCSB

Soluţia salvatoare: tăierea salariilor mari

După ce a dat de pământ cu mai mulţi jucători, Gigi Becali a explicat prima mutare pe care o pregăteşte: debarasarea de fotbaliştii care au salarii mari.

„Păi, de ce să mă duc eu la spital ca Neluţu (n.r. - Neluţu Varga - patron CFR Cluj)? Că le dau 20.000, 30.000 de euro salariu. Vreau să-l dau pe Olaru, pe cât o fi suma. Îl dau şi pe Tănase, scap de salariul de 30.000 de euro pe lună. Îl dau şi pe Coman. Păi, ce să mai fac? Nu mai pot să stau. Am ajuns la concluzia că n-ai ce face cu jucătorii ăştia. Vând jucătorii cu salarii mari, ca să-mi scot banii, şi după aia ne distrăm. Ne distrăm, dar nu pe banii mei. Ne distrăm pe banii de la televiziune şi pe banii de la sponsori. Nu ne mai distrăm pe banii lui Becali, să dau banii la jucătorii care mănâncă bătaie de la Universitatea Cluj... Pentru că ei ne-au bătut într-un fel, au avut ocaziile mai mari“, a explicat patronul roş-albaştrilor.

Viitorul depinde de Conference League

După semieşecul cu Universitatea Cluj de duminică seară, pentru FCSB urmează debutul european din această stagiune, joi (ora 19.00), cu Saburtalo (Georgia), în turul II preliminar din Conference League. Anul trecut, FCSB a fost eliminată în această fază în care a debutat în competiţie, pierzând „dubla“ cu Şahtior Karagandy (Kazashstan). Acum, Gigi Becali a avertizat că viitorul clubului depinde de parcursul din Conference League.

„Dacă ajung în grupele Conference League, poate continuăm. Altfel, la revedere şi am terminat bâlciul! Eu să mai aduc jucători?! La revedere cu fotbalul! Nu prea văd cum să ne calificăm în grupele Conference League. N-ai cum, dacă dormi pe teren. Noi dormim pe teren!“, a tunat latifundiarul din Pipera.

Becali a explicat apoi de ce şi-a pierdut interesul pentru fotbal: „E o chestiune de ani petrecuţi într-o nebunie, am 65 de ani şi nu mai vreau. Am ajuns la concluzia că, de fapt, în România... În Anglia, fac afaceri ăia, dar în România să faci fotbal e cea mai mare nebunie. Banii tăi să-i dai la fotbal, milioane de euro. Pentru ce?!“.

CITEŞTE ŞI:

Gigi Becali s-a convins: „Sunt un idiot!“. De ce a ajuns la această concluzie

5 ani au trecut de la ultima calificare a FCSB-ului în grupele unei competiţii UEFA. Se întâmpla în 2017, când echipa a trecut de grupele Ligii Europa, dar s-a oprit în următoarea fază, după „dubla“ cu Lazio.  

Explicaţia răbufnirii lui Becali: s-a închis „robinetul“ cu bani

Gigi Becali a fost atras de fotbal, din două motive: implicarea în acest fenomen i-a oferit o mediatizare la care nu visa niciodată şi, foarte important, i-a adus sume importante, până în 2017. Banii au fost obţinuţi, datorită performanţelor europene şi vânzării jucătorilor pe sume impresionante. Treptat însă, s-a cam închis „robinetul“. În primul rând, din cauza faptului că a transformat clubul în „jucăria“ sa, cu antrenorul pe post de marionetă, Gigi Becali a dat-o în bară, atât în Europa, cât şi pe plan intern. Apoi, nici n-a reuşit să vândă jucători în ultima perioadă. De pildă, de doi ani, FCSB încearcă să găsească o echipă unde să-l dea pe golgheterul Florin Tănase, dar nimeni n-a oferit nici măcar 3 milioane de euro pentru internaţionalul roş-albaştrilor. FCSB are cinci ani de când n-a mai prins grupele unei competiţii UEFA şi şapte, de când n-a mai câştigat titlul! Aceste contraperformanţe îşi lasă amprenta din ce în ce mai mult asupra situaţiei financiare. De pildă, anul trecut, echipa a încasat doar 350.000 de euro de la UEFA, deoarece a fost eliminată în turul II preliminar din Conference League!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite