Moment istoric la JO 2016: o fată de 18 ani a învins restricţiile religioase şi a luat prima medalie a ţării sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această ediţie a Jocurilor Olimpice a adus în prim-plan mai multe sportive de religie islamică, toate concurând cu echipamente adaptate normelor religioase. Acum, una dintre ele a şi urcat pe podium.

După o aşteptare de 120 de ani şi după participări în 18 din cele 23 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară, Iranul a luat prima medalie cucerită de o sportivă. 

Kimia Alizadeh (18 ani) a concurat la taekwando, categoria 57 de kilograme. Ea a început cu o victorie cu Ana Zainovici (Croaţia) de care a trecut, în optimi, scor 7-6. Apoi, în sferturi, iranianca a pierdut într-un duel strâns cu Eva Calvo Gómez (Spania), scor 7-8. Cum Gomez a ajuns, în continuare, în finală, Alizadeh a intrat în recalificări pentru medalia de bronz, având următorul parcurs:

*Victorie cu Phannapa Harnsujin (Thailanda), scor 14-10

*Victorie cu Nikita Glasnovic (Suedia), scor 5-0

Astfel, Kimia Alizadeh a devenit prima femeie din istoria Iranului, medaliată la o ediţie a Jocurilor Olimpice. La Rio, aceasta a fost a cincea medalie cucerită de delegaţia iraniană (2 aur, 3 bronz) care a inclus 54 de bărbaţi şi 9 femei.

În timpul duelului pentru medalia de bronz, preşedintele Federaţiei Iraniene de Taekwando, Mohammad-reza Pouladgar, s-a rugat, citind versuri din Coran. Imediat după încheierea partidei, bărbatul a izbucnit în plâns: „Sunt foarte bucuros, deoarece o fată a reuşit să cucerească o medalie cu ţinuta islamică. Medalia ei e foarte valoroasă“.

image

Asaltată de reporteri în zona mixtă, sportiva din Iran a declarat: „Am intrat în concurs, după o lună în care, din cauza unei accidentări, nu făcusem nicio săritură ca să nu-mi forţez piciorul. Medicii au făcut tot posibilul ca să prind acest concurs, ceea ce s-a întâmplat şi, din fericire, am scris istorie. Mă bucur că am deschis drumul pentru femeile din Iran, astfel încât şi alte sportive să cucerească o medalie la ediţiile viitoare“. 

image

Preşedintele Comitetului Olimpic din Iran, Kiumars Hashemi, a anunţat că, având în vedere importanţa acestei performanţe, Kimia Alizadeh va fi răsplătită pe loc cu 10.000 de dolari, cât pentru o medalie de aur. E un bonus separat de ceea ce va primi de la Ministerul Sporturilor.

În finala categoriei de 57 kilograme la taekwando, Jade Jones (Marea Britanie) a trecut de Eva Calvo Gómez (Spania), scor 16-7. Jones şi-a apărat astfel titlul olimpic cucerit în 2012.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite