Concluzie şocantă în ancheta accidentului în care a murit Kobe Bryant! Cine este vinovat şi cum putea fi evitată tragedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kobe

Pe 26 ianuarie 2020, lumea sportului a fost devastată de vestea morţii fostului mare baschetbalist Kobe Bryant, decedat, alături de fiica sa Gianna (13 ani) şi de alţi şase prieteni, într-un accdent de elicopter.

În timpul unei audieri care a avut ca scop identificarea cauzelor probabile ale tragediei, în care şi-au pierdut viaţa nouă oameni, a fost că accidentul s-a produs dintr-o gravă eroare gravă de pilotaj. 

Oficiali de securitate aeriană din SUA au declarat, marţi, pentru AP; citat de news.ro, că pilotul Ara Zobayan a încălcat standardele federale care îi cereau să poată vedea unde se îndreaptă elicopterului şi a zburat printre norii groşi, care au ajuns să-l dezorienteze.

Membrii Comitetului Naţional pentru Siguranţă în Transporturi (NTSB) au ajuns la conluzia că Zobayan a devenit dezorientat spaţial în norii groşi, o afecţiune care li se poate întâmpla piloţilor în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când aceştia nu îşi pot da seama unde este solul sau nu pot discerne în ce direcţie operează o aeronavă. 

Chiar înainte de prăbuşire, Zobayan le-a transmis controlorilor de zbor că elicopterul urcă şi că aproape a trecut de plafonul de nori, doar că aparatul de zbor vira de fapt şi începea să coboare cu o viteză crescândă. Investigatorul NTSB Bill English a declarat, marţi, că terenul deluros, combinat cu dezorientarea spaţială a pilotului în nori ar fi fost "un factor confuz" şi că s-a ajuns la situaţia în care "Pilotul nu ştie care este drumul în sus"

Anchetatorii federali au mai spus că Zobayan, un pilot cu experienţă care a zburat de multe ori cu Bryant, poate că a "perceput greşit" unghiurile în care cobora şi vira, situaţie care poate apărea atunci când piloţii se dezorientează în vizibilitate redusă. 

În ultimul an, ţinând cont de faptul că între 2010 şi 2019 au avut loc 184 de accidente ale unor aparate de zbor care au implicat dezorientarea spaţială, inclusiv 20 de accidente mortale de elicopter, s-a vehiculat tot mai intens necesitatea instalării pe elicoptere a unor sisteme de avertizare a apropierii de obstacole.

Kobe Bryant şi celelalte opt persoane aflate în elicopterul care s-a prăbuşit lângă Calabasas, o localitate aflată la 50 de kilometri nord-vest de Los Angeles. au murit pe loc, din cauza rănilor suferite. Bryant a fost identificat în urma amprentelor, după ce trupul său a fost găsit în noroi, lângă epava elicopterului, iar trupul fiicei sale Giana într-o groapă, în partea opusă.

În afara pilotului Ara Zobayan, a lui Kobe Bryant şi a fiicei fostului baschetablist, Gianna, în aparat se mai aflau John Altobelli, antrenor al echipei de baseball Orange Coast College, soţia lui, Keri, fiica lor, Alyssa, care juca la aceeaşi echipă de baschet cu Gianna, Payton Chester, o altă jucătoare de baschet, împreună cu mama ei, Sarah Chester, şi Christina Mauser, antrenoare de baschet feminin.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite