Tribunalul blochează confiscarea mărcii „Ceauşescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au motivat sentinţa în procesul intentat Teatrului Odeon de Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, soţul Zoiei, pe motiv că a pus în scenă piesa „Ultimele ore ale lui Ceauşescu" fără să ceară acordul familiei.

Tribunalul a respins, în primă instanţă, acţiunea familiei Ceauşescu, însă aceasta a atacat sentinţa cu apel şi speră la o hotărâre favorabilă la Curtea de Apel. Cei doi dăduseră în judecată Teatrul Odeon pentru că prin spectacolul „Ultimele ore ale lui Ceauşescu" „au fost încălcate drepturile de proprietate intelectuală asupra mărcii «Ceauşescu»".

Fiul şi ginerele fostului dictator ceruseră instanţei să oprească spectacolul, dar şi daune morale de 1 leu. De precizat că marca „Ceauşescu" a fost înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în 2008, titulari fiind Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean.
Motivarea hotărârii judecătoreşti a fost dată abia pe 20 februarie. Judecătorii de la Tribunal au scris pe 10 pagini de ce consideră că reclamanţii nu au fost prejudiciaţi. „Nu se poate vorbi despre o folosire a mărcii «Ceauşescu», ci a numelui de notorietate istorică «Ceauşescu»", punctează judecătorii. Mai mult, „Tribunalul apreciază că nu se poate vorbi despre o folosinţă într-o activitate comercială", aşa cum susţin judecătorii.

Obligaţi să plătească 10.000 de lei

Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au reclamat că Teatrul Odeon a făcut o afacere din acest spectacol şi că a pus în vânzare bilete, obţinând venituri. Judecătorii n-au fost însă de acord cu această afirmaţie a reclamanţilor şi au făcut o comparaţie interesantă. „S-ar ajunge la situaţia paradoxală în care nici manualele de istorie nu ar mai putea folosi acest nume fără a se considera că se încalcă marca pentru simplul fapt că şi acestea sunt puse în vânzare contra cost", se arată în motivare.

Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au fost obligaţi prin sentinţă să plătească 10.000 de lei cheltuieli judiciare către Teatrul Odeon.
„Hotărârea instanţei este greşită. Este dată cu încălcarea legii special a protecţiei dreptului la marcă, motiv pentru care clienţii mei au declarat apel", a spus Haralambie Voicilaş, avocatul lui Valentin Ceauşescu şi al lui Mircea Oprean. De partea cealaltă, avocatul care reprezintă Teatrul Odeon în acest proces s-a declarat mulţumit de finalitatea dosarului la Tribunal. „Era o chestiune ce nu putea fi interpretată altfel, iar instanţa a motivat cu bun-simţ. Mă aşteptam la o astfel de sentinţă. Noi am explicat de la început că nu există niciun motiv care să susţină reclamaţia", a declarat avocatul Alexandru Ulmeanu.

"Mă aşteptam la o astfel de sentinţă. Noi am explicat de la început că nu există niciun motiv care să susţină reclamaţia.''
Alexandru Ulmeanu avocatul care reprezintă Teatrul Odeon

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite