STUDIU Spălatul pe dinţi previne boala Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Periatul dinţilor, de cel puţin două ori pe zi, ţine departe gingivita şi boala Alzheimer, conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Bergen din Norvegia.

Oamenii de ştiinţă norvegieni au descoperit că bacteria care cauzează inflamaţia gingiilor, cunoscută şi ca gingivită, a fost găsită în creierul pacienţilor bolnavi de Alzheimer. Această bacterie creşte semnificativ şansele de a dezvolta Alzheimer, sunt de părere cercetătorii.

Enzimele produse de respectiva bacterie distrug celulele nervoase din creier şi cauzează pierderile de memorie, consideră autorii studiului, informează Scientific Advances.

„Am descoperit, în urma cercetării ADN-ului, că bacteria care cauzează gingivită se poate muta din gură în creier” a afirmat Piotr Mydel, co-autorul studiului.

În cadrul studiului, Myder şi echipa sa, au recrutat 53 de persoane care sufereau de boala Alzheimer şi au găsit bacteria vinovată de apariţia gingivitei în creierul a 96% dintre subiecţi. Cu toate că bacteria nu declanşează singură boala Alzheimer, cercetătorii spun că aceasta joacă un rol major în declanşarea acestei boli şi chiar poate cauza avansarea mai rapidă a bolii.

Piotr Mydel cosideră că e foarte important ca o persoană să se spele de cel puţin două ori pe zi şi să programeze vizite regulate la dentist, astfel va împedica bacteria să se dezvolte. Acesta mai susţine că oamenii care au în istoricul familiei boala Alzheimer şi gingivită ar trebui să acorde o atenţie sporită igienei orale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite