Boala care duce la pierderea dinţilor. Care sunt primele semne şi cum o putem preveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această afecţiune este localizată la nivelul gingiei şi a osului parodontal, elemente anatomice cu rol de menţinere a dintelui în alveolă. Această boală are mai multe etape, debutând cu o simplă inflamaţie a gingiei şi ajungând la pierderea dinţilor.

Parodontoza este una dintre cele mai agresive boli ale aparatului dento-maxilar şi care, în lipsa unei intervenţii prompte, poate duce la pierderea dinţilor. Potrivit medicilor, parodontoza nu afectează doar vârstnicii. "Mai nou, boala nu ţine cont de vârstă, pentru că astfel de probleme au început să apară la vârste foarte tinere. Îngrijorător este faptul că există cazuri chiar şi la copii, lucru neîntâlnit în urmă cu câţiva ani", susţine stomatologul Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj.

Acesta precizează că la vârste tinere boala este foarte agresivă, ceea ce înseamnă că în lipsa unei intervenţii urgente, pacienţii îşi pot pierde o bună parte din dinţi în doar doi-trei ani.

Bolile parodontale variază de la simpla inflamaţie a gingiei, până la o boală gravă care are ca rezultat afectarea majoră a ţesutului moale şi a osului care susţine dinţii. "Parodontoza este forma avansată a bolii parodontale, stadiu în care este afectat parodonţiul de înveliş şi cel de susţinere, adică osul parodontal şi părţile moi, gingia şi ligamentele parodontale", explică dr. Penciuc.

După cum susţine specialistul, afecţiunea debutează, de regulă, fără durere, primele semne - sângerările gingiei fiind, de cele mai multe ori, ignorate de către pacient. Alte simptome includ gingiile roşii şi tumefiate, pruritul gingival şi gustul neplăcut în gură. Într-o fază ulterioară, intervine mobilitatea dintelui, însoţită de abcese supurative, pentru ca, în ultimul stadiu al bolii, dinţii să înceapă să cadă.

"Dacă primele semne sunt ignorate, efectul este dramatic, uneori chiar şi pe termen scurt", a subliniat stomatologul, conform căruia principalii factori de risc în declanşarea bolii sunt igiena orală deficitară, carenţele de metabolism, fumatul excesiv, tartrul dentar, băuturile acide.

Prevenţia este esenţială, mai spune dentistul. De aceea, vizitele regulate la medicul stomatolog nu trebuie neglijate. "Depistată în fază iniţială, boala se tratează", atrage atenţia dr. Corin Penciuc.

Vă mai recomandăm:

Cum alegem pasta de dinţi potrivită. Sfaturile specialiştilor

Sălajul, primul judeţ din România care evaluează starea de sănătate dentară a populaţiei. 3.000 de persoane vor beneficia de control stomatologic gratuit

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite