STUDIU Consumul de cacao creşte capacitatea de deplasare pe jos a celor care suferă de boală arterială periferică

STUDIU Consumul de cacao creşte capacitatea de deplasare pe jos a celor care suferă de boală arterială periferică

Un studiu arată că mersul pe jos al celor cu circulaţie perificară slabă e îmbunătăţit de consumul de cacao FOTO: Arhivă

Băutura pe bază de cacao, bogată în flavonoide (compuşi de origine vegetală, ce se regăsesc şi în fructe, legume sau ceai) îmbunătăţeşte mersul pe jos în cazul vârstnicilor cu circulaţie periferică deficitară, arată un studiu efectuat în Statele Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ciocolată neagră bogată în flavonoide şi cacaua neprocesată, similară cu pulberea de cacao neîndulcită utilizată în bucătărie, au fost asociate, într-un număr restrâns de studii efectuate pe animale şi oameni, cu îmbunătăţirea fluxului sangvin şi creşterea capacităţii de deplasare pe jos, conform publicaţiei healtheuropa.eu
 
Cercetătorii au dorit să afle dacă cacaua ar putea fi de folos persoanelor care suferă de boală arterială periferică (BAP), o afecţiune cauzată de întărirea arterelor, care reduce fluxul de sânge în zona picioarelor şi provoacă dureri în timpului mersului, chiar şi pe distanţe scurte.

 „Puţine terapii sunt disponibile pentru îmbunătăţirea performanţelor la mers la persoanele cu BAP", a declarat autoarea principală a studiului, doctor Mary McGrae McDermott de la Universitatea Northwestern din Chicago. 
Oamenii de ştiinţă au cerut  unui număr de 44 de vârstnici suferinzi să consume băuturi cu aromă de cacao de trei ori pe zi, timp de şase luni. Jumătate dintre subiecţi au primit cacao bogată în flavonoide, iar cealaltă a primit un înlocuitor de cacao. În cadrul testelor de şase minute de mers efectuate la finalul studiului, persoanele din grupul care a consumat cacao au mers cu 18,4 metri mai mult faţă de distanţa parcursă la început. O îmbunătăţire de cel puţin 12 metri poate reprezenta o diferenţă semnificativă în viaţa de zi cu zi a pacienţilor, consideră cercetătorii în Circulation Research.
 
Astfel, participanţii care nu au consumat cacao au mers cu 24,2 metri mai puţin în testele de şase minute de la sfârşitul studiului.

Totuşi, oamenii de ştiinţă care au derulat studiul au precizat că este nevoie de cercetări mai aprofundate pentru a vedea exact beneficiile consumului de cacao asupra vârstnicilor care suferă de boală arterială periferică. 

Cele mai multe batoane cu ciocolată sau amestecuri pentru ciocolată caldă din comerţ sunt procesate pentru a elimina gustul amar, ceea ce reduce însă cantitatea de flavonoide, arată Samantha Heller, specialistă în Nutriţie la Langone Health din cadrul Universităţii din New York, care nu a fost implicată în studiu. „Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate pe care le are cacaua, puteţi să vă preparaţi singuri cacao fierbinte folosind pudră de cacao neîndulcită", recomandă specialista. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: