Sondaj: aproape 40% dintre români declară că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
68,5% au declarat că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci an Foto: shutterstock
68,5% au declarat că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci an Foto: shutterstock

Peste 38% dintre respondenţii unui sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare, potrivit unui Studiu sociologic realizat la noi în ţată.

Astfel, 38,6% dintre respondenţi au precizat că ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament, potrivit unui Barometrului de Sănătate publică care a publicat un sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.

De altfel peste 46,25% dintre respondenţi au fost de părere că marile puteri (SUA; Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franţa, Japonia) investesc cel mai mult în descoperirea unui vaccin împotriva Sars-CoV-2, în timp ce 16,78% au indicat companiile multinaţionale producătoare de vaccinuri.

Iar 44,2% cred că vaccinarea ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte, în timp ce peste 26,6% au apreciat că riscurile vaccinării sunt mai mari decât avantajele, iar 25,5% au considerat că avantajele vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile.

Totodată 55,24% au afirmat că, în general, sunt de acord cu vaccinurile şi vaccinarea, 35,46% au spuscă aceasta este potrivită doar în anumite cazuri, 8,49% au precizat că nu sunt de acord cu un astfel de tratament.

Îngrijorător pare că  68,5% au declarat că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani. Şi doar 11,7% au spus că în acest interval de timp le-a fost administrat un singur vaccin recomandat adulţilor, iar 9,1% s-au vaccinat de două-trei ori, iar 8% s-au vaccinat în fiecare an.

Pentru 74,9% dintre respondeţi această vaccinare le-a fost recomandată de medicul de familie, iar pentru 12,7% de medicul specialist, la 7,4% de rude sau prieteni. 

70,8% au menţionat că intenţionează să se vaccineze împotriva gripei în această toamnă, în condiţiile în care toamna/iarna anului trecut s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere 81,1% dintre cei chestionaţi.

Peste 43,5% au spus că vaccinurile din ziua de azi sunt eficiente, dar că nu se ştie cât de sigure sunt, 33,7% au spus că acestea sunt eficiente şi sigure; 14,5% au fost de părere că vaccinurile nu sunt nici atât de eficiente, nici atât de sigure cum se spune iar 4,5% au cred că acestea nu sunt bune din niciun punct de vedere.

68,7% au fost de părere că un vaccin este cel mai bine să fie administrat în cabinetul medicului de familie, 18,5% au menţionat policlinica sau spitalul, 7% cred că nu este important locul, în timp ce 1,7% au ales locul de muncă sau şcoală, iar 1,7% au spus că acesta ar trebui administrat acasă şi doar 0,1 la farmacie. 

Sondajul a fost realizat prin metoda chestionarului telefonic, aplicat în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti. • Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. Volumul eşantionului a fost de 1000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3%, la un grad de încredere de 95%.  Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic. Iar etoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite