Schimbare. Românii de la sate se pot programa prin telefon la cel mai apropiat centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/arhivă
Imagine/arhivă

Valeriu Gheorghiţă, a explicat joi seară la Digi24 cum este modificată din mers campania de vaccinare anti-COVID, pentru ca tot mai mulţi români să fie imunizaţi. El a explicat că, la sate, oamenii ar putea fi atraşi inclusiv prin acel consult medical care are loc înainte de injecţie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că, în ultimele 24 de ore, peste 80.000 de persoane au fost programate la vaccinare, dintre care circa 27.000 au fost de pe listele de aşteptare, iar diferenţa a fost cu programare direct în centrul de vaccinare. „Nu este neapărat relevant câte persoane stau în lista de aşteptare”, a spus el.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că această cifră este echivalentă cu cea de la începutul campaniei de vaccinare: „Important este să menţinem acest ritm de vaccinare şi pe viitor, iar în următoarele zile avem în jur de 90.000 de persoane programate pe zi. Locurile de care vorbiţi sunt locuri care, dacă vrei să intri astăzi, te programezi peste o săptămână. Nu sunt locuri pe care le ocupi astăzi sau mâine. Programările sunt deja făcute”. 

Întrebat de ce multe persoane care s-au înscris la începutul etapei a treia a campaniei sunt şi acum pe listă, medicul militar a răspuns că „asta confirmă că s-a respectata prioritizarea celor înscrişi”. În plus, în privinţa listelor de aşteptare care au mers greu în unele centre, el a spus că „au fost centre care nu au fost active, care nu au avut vaccin alocat sau au fost centre care au avut un singur flux de vaccinare”.

El a recunoscut că cel mai mare timp de aşteptare este la centrele unde vaccinul este al celor de la Pfizer/BioNTech.

Medicul militar a explicat şi cum va fi schimbată strategia de vaccinare pentru românii din mediul rural: „Tocmai pentru că ne dorim o uşurare a accesului la vaccinare, vom promova foarte mult programarea directă, telefonic. Operatorul de call center (021.414.4425) va face programarea în centrul în care persoana doreşte. Deja funcţionează dar este insuficient exploatată. Operatorul va programa direct şi va transmite când trebuie persoana să se prezinte la vaccin”.

„Pentru mediul rural, dar nu numai, ne dorim să creăm acele oficii de programare în multe din instituţiile statului care sunt foarte accesate, primării, să existe un ghişeu în care să se poată face programări la vaccinare. S-a eliminat acea limită de 9 persoane care puteau fi înscrise de pe un singur cont. În momentul de faţă se pot înscrie nelimitat. În felul acesta aş face un apel către cei care vor să susţină campania să ajute în această etapă. Suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe şi posibilitatea de programare directă. Fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei când oamenii se pot prezenta direct, în mod deosebit persoanele peste 65 de ani”, a completat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Cum vor funcţiona centrele mobile. „E o ocazie un consult în care se poate măsura o tensiune”

„Va fi muncă dificilă în med rural, va fi om cu om, nu trebuie nimeni să aibă sentimentul că e forţat, omul trebuie convins”, a completat el.

În acest sens, medicul a spus că echipele mobile sunt arondate spitalelor militare: „Am început cu localităţile care n-au centru de vaccinare sau rată mare de vaccinare sau cartiere defavorizate şi în care localnicii n-au medici de familie. Primarii fac liste, programarea se face la centru, noi dizlocăm un container şi oamenii vin şi se vaccinează. Centrul funcţionează în funcţie de numărul de persoane care vor să se vaccineze”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

În acest sens, medicul a explicat că „se face un examen medical, mai ales pentru mediul rural, unde accesul la servicii medicale e limitat, e o ocazie de prim consult medical în care se poate măsura o tensiune. Stând de vorbă cu un medic cred că e important şi e în beneficiul persoanei respective”.

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că, în condiţiile în care jumătate din populaţie locuieşte la ţară, „e foarte greu doar cu populaţia urbană să atingem acest obiectiv” de 10 milioane de persoane vaccinate, scrie Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite