Românii, campioni la automedicaţie: 62% iau medicamente fără reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60% din populaţia ţării apelează la automedicaţie pentru afecţiuni minore sau stări de disconfort. Atunci când sunt răciţi, acuză dureri de cap, dureri articulare sau musculare, au gripă, suferă de balonare, arsuri gastrice sau dureri de stomac, românii preferă să se trateze singuri.

Cel puţin, asta arată un studiu reprezentativ, realizat recent de către IPSOS România, care a avut respondenţi cu vârsta între 18-55 ani, din mai multe oraşe din ţară, inclusiv Capitala. 

Concret, cercetarea arată că 62% din români iau medicamente fără reţetă, suplimentele alimentare, vitaminele şi mineralele fiind cele mai des cumpărate. Totodată, trei din patru din persoanele care aleg automedicaţia ştiu dinainte ce produse vor cumpăra. Apoi, majoritatea persoanelor intervievate (93%) au declarat că citesc prospectul unui produs (cu precădere modul de administrare, dozajul şi efectele secundare). Totuţi, 16% din participanţii la cercetare, care provin şi din Capitală, dar şi din mediul rural, spun că aleg  leacurile „băbeşti” pentru a se trata, iar 18% aşteaptă ca afecţiunea să treacă de la sine. Nu în ultimul rând, 68% din populaţie are la nevoie, în casă, un „stoc” de remedii pentru răceală şi gripă, analgezice şi vitamine. 

Totuşi, automedicaţia nu este lipsită de pericole. Ministerul Sănătăţii recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie mai ales pentru simptome de gripă şi alte boli infecţioase. În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 15% din medicamentele de pe piaţa internaţională sunt contrafăcute, neavând substanţe active. Cele mai afectate sunt ţările sărace sau în curs de dezvoltare, iar victimele cele mai frecevente sunt copiii (sute de mii mor anual din cauza antibioticelor contrafăcute), mai arată instituţia. 

Contrar semnalelor de alarmă ale organisemlor internaţionale, în 2018, 15% din români asociau durerile în piept cu un atac de cord şi jumătatate se tratau cu analgezice şi antibiotice atunci când aveau dureri dentare, conform unui studiu derulat de către Docbook, prima aplicaţie de programări online la medic. Detaliat, 73% din români declarau că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută şi durează de câteva zile. Stările febrile, tusea şi voma sunt asociate cu gripa (36%), răceala (17%) sau intoxicaţia (12%) ori insolaţia (3%), arată studiul citat. 

Totuşi, personalul medical arată că pericolul efectelor adverse ale automedicaţiei nu trebuie ignorate. „Efectele automedicaţiei sunt grave, pentru că tratezi o afecţiune şi te alegi cu alta. Vin pacienţi la cabinet cu stări de vomă, dureri de stomac sau mâncărimi de piele din cauză că au încercat să trateze singuri dureri de cap sau alte afecţiuni, dar s-au ales cu reacţii adverse, pentru că în lipsa consultării unui medic, nu ştiu ce medicamente le fac bine. La asta contribuie negativ şi reclamele de la televizor, sunt foarte multe despre tot felul de geluri, pastile şi alte tratamente. Recomand ca oamenii să meargă la medic, nu să îşi pună singur diagnostic sau să se trateze, mai ales dacă au şi diverse afecţiuni”, spune asistentul medical medicină de familie, Marusiea Gheablău. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite