Rebelii libieni susţin că au preluat controlul asupra oraşului natal al lui Gaddafi

Rebelii libieni susţin că au preluat controlul asupra oraşului natal al lui Gaddafi

Libienii sărbătoresc distrugerea unui tanc aparţinând forţelor lui Gaddafi

Susţinuţi de atacurile aeriene ale coaliţiei internaţionale, rebelii libeni recuceresc oraş după oraş din mâinile regimului de la Tripoli. Luni, ei au reuşit să recupereze şi Sirte, oraşul natal al lui Muammar Gaddafi.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Este oficial, Sirte se află în mâinile luptătorilor pro-democraţie", a declarat un purtător de cuvânt al rebelilor, citat de Sky News. Informaţia însă nu a fost verificată din surse independente.

Agenţia AFP relatează că azi noapte cel puţin nouă explozii puternice s-au putut auzi în oraşul Sirte, după ce NATO a preluat, de la SUA, comanda totală asupra operaţiunilor din Libia. "NATO a decis duminică să pună în aplicare toate aspectele rezoluţiei 1973 a ONU pentru a proteja civilii şi zonele populate de civili, ameninţate de atacuri din partea regimului colonelului Gaddafi", spunea un responsabil al NATO.

Preluarea conducerii misiunii de către NATO s-a făcut după ce sâmbătă noapte oraşul Tripoli a fost atacat de ceea ce televiziunile libiene au spus a fi "agresor colonial". La scurt timp după explozii, televiziunea libiană a confirmat că Sirte a fost ţinta atacurilor aeriene ale coaliţiei, la fel şi Tripoli.

Martorii din capitala libiană susţin că atacurile au vizat drumul care duce spre aeroport şi estul cartierului Ain Zara. 

În afara oraşului natal al lui Gaddafi, rebelii au preluat controlul asupra altor cinci oraşe, continuându-şi avansul spre vest: Ajdabiyah, Brega, Uqayla, Ras Lanuf şi Bin Jawad.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările