Peste 140.000 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani au fost vaccinaţi. Gheorghiţă: Avem o evoluţie epidemiologică foarte bună VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghiţă: Avem o evoluţie epidemiologică foarte bună - poate printre cele mai bune din Europa  Foto: Arhivă
Gheorghiţă: Avem o evoluţie epidemiologică foarte bună - poate printre cele mai bune din Europa  Foto: Arhivă

Peste 140.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 anii au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză până la acest moment. Ţara noatră înregistreză "o evoluţie epidemiologică foarte bună" care se datorează şi faptului că a fost permisă imunizarea persoanelor din diverse categoriilor de vârstă, a declarat marţi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

"România a demarat activiatea de vaccinare în rândul grupei de vârstă 12-15 ani din data de 2 iunie. Pentru categoria de vârstă 16 ani şi peste 16 ani am putut să oferim posibilitatea de vaccinare dupa data de 15 ianuarie. (...) Sunt peste 140.000 de copii, adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani inclusiv care au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză până la acest moment. Practic, sunt sub 10% din ceea ce înseamnă populaţie ţintă. Se discută foarte mult despre oportunitatea vaccinării minorilor, grupa de vârstă 12-15 ani, în actuala campanie de vaccinare, nu doar în România, ci la nivel global. Prima întrebare este dacă vaccinarea minorilor salvează sau nu vieţi şi răspunsul este cât se poate de clar: da, salvează vieţi. Chiar dacă riscul minorilor de a face o formă gravă de boală este semnificativ mai mic decât la adult, totuşi avem o rată de deces înregistrată la nivel global de circa două pierderi de vieţi omeneşti la un milion de copii, ceea ce nu ştiu dacă înseamnă mult sau puţin, dar pentru persoana respectivă a fost o mortalitate de 100%", a declarat Valeriu Gheorghiţă,  în cadrul unei şedinţe pe tema beneficiilor vaccinării copiilor, desfăşurată la Palatul Victoria.

Coordonatorul CNCAV a afirmat că imunizarea cu cel puţin o doză de vaccin anti-COVID reduce riscul de a contracta infecţia cu cel puţin 50%, iar vaccinarea duce la diminuarea încărcăturii virale cu cel puţin 50%, ceea ce determină o scădere a riscului de transmitere. 

"Al doilea aspect este că fiecare ţară are propria strategie de vaccinare. În România, în momentul de faţă, rata de acoperire vaccinală la grupele de vârstă de peste 50 de ani - 60 şi 70 de ani - este în medie de 35%. Practic nu avem o acoperire vaccinală foarte ridicată la categoria de grupe de vârstă vulnerabile. Tocmai de aceea este important să promovăm acest concept al imunizării la nivelul fiecărei familii, să creăm acest cluster imun, această barieră imunologică, pentru că, vrem sau nu, este important ca în perioada următoare copiii noştri să poată merge în format fizic la şcoală, în condiţii de maximă siguranţă, atât pentru ei, cât şi pentru familii. Şcoala nu a reprezentat nici pentru un moment un mediu de risc pentru îmbolnăvire, impactul la nivel şcolar a fost dat întotdeauna de ce s-a întâmplat la nivel de comunitate", a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Totodată preşedintele CNCAV a spus că în perioada următoare campania de vaccinare se va concentra asupra mediului rural, astfel încât vaccinarea să fie posibilă cât mai aproape de fiecare gospodărie.

"Vizavi de organizarea activităţii de vaccinare în unităţile de învăţământ, trebuie să înţelegem că urmează vacanţa de vară, şcoala în sine probabil că în multe situaţii nu va reprezenta din acest punct de vedere o locaţie potrivită pentru vaccinare, astfel eu am susţinut aşa cum am suţinut printr-un program prioritar al cadrelor didactice, al personalului din învăţământ, la fel vom susţine accesul universal al dascălilor, al personalului auxiliar din învăţământ, al părinţilor, şi al elevilor în egală măsură, la vaccinare. (...) Ne vom concentra în mod deosebit pe rural şi de asemenea credem că, în felul acesta, având o acoperire vaccinală mai bună şi în creştere în rândul tinerilor, putem să împiedicăm foarte mult lanţul transmiterii”, a ecplicat Gheorghiţă.

Avem o evoluţie epidemiologică foarte bună - poate printre cele mai bune din Europa 

De asemenea, el a spus că evoluţia epidemiologică foarte bună se datorează inclusiv faptului că am avut o strategie de vaccinare care a permis tuturor categoriilor de vârstă să se vaccineze.

„Faptul că astăzi România înregistrează o evoluţie epidemiologică foarte bună - poate printre cele mai bune din Europa - se datorează şi faptului că am avut o strategie de vaccinare care a permis tuturor categoriilor de vârstă să se vaccineze în momentul în care şi-au dorit acest lucru, începând cu data de 15 martie, fapt care a scăzut foarte mult transmiterea, pentru că tinerii sunt persoane active, interacţionează foarte mult şi răspândesc virusul şi aduc virusul şi acasă, la persoanele vulnerabile. Este important să continuăm campania de vaccinare. Chiar dacă la acest moment numărul celor care se vaccinează cu doza unu este în scădere, sunt convins că în perioada următoare, după ce trece şi entuziasmul concediilor, oamenii vor înţelege importanţa, beneficiile vaccinării", a conchis Valeriu Gheorghiţă. 

La şedinţă au participat premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat al ministerului Sănătăţii Andrei Baciu, reprezentanţii UNICEF, ai Consiliului Naţional al Elevilor şi Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite