Paşaportul COVID, obligatoriu începând de vineri pentru călătoriile în UE. Câţi români vaccinaţi şi l-au descărcat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Românii care vor să călătorească în oricare dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene trebuie să prezinte la intrarea în ţara de destinaţie certificatul digital european care atestă fie vaccinarea, fie rezultatul negativ al unui test RT-PCR, fie trecerea prin boală. Începând de vineri, adeverinţele clasice eliberate în ţară în momentul finalizării schemei de vaccinare nu mai sunt valabile.

Din cei 4,9 milioane de români vaccinaţi cu schema completă, doar 1,6 milioane şi-au descărcat certificatul digital european.

„Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/”, a transmis joi Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Autorităţile sanitare precizează că tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină din fiecare stat. Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului national al României, a precizat GCS.

Regulile de intrare pe teritoriul statelor UE diferă în funcţie de politicile de sănătate publică ale fiecărei autorităţi, iar unele dintre ele pot fi considerate chiar birocratice.

Pentru Austria, imunizarea durează maximum 9 luni

De exemplu, în Austria, autorităţile s-au gândit să permită accesul liber, fără a fi necesară testarea RT-PCR, numai dacă cei vaccinaţi se află într-o anumită „fereastră” de timp, care are o limită minimă şi una maximă.

În cazul celor vaccinaţi cu prima doză, accesul este permis numai dacă „au trecut cel puţin 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 90 de zile”, conform datelor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Pentru cei vaccinaţi cu schema completă, accesul în Austria este permis cu condiţia ca „imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă”, adică 9 luni.

De exemplu, un medic care s-a imunizat în prima jumătate a lunii ianuarie, în cadrul Etapei I a campaniei de vaccinare, ar trebui să calculeze când anume expiră cele 270 de zile, dacă vrea să intre fără probleme la vamă în Austria în luna septembrie. Prezentând certificatul european de vaccinare, acesta este scutit de acest efort.

Malta nu crede în certificatele UE de testare sau vindecare

În Malta, condiţiile de intrare sunt şi mai stricte, asta deoarece autorităţile de la Valletta nu recunosc nici măcar certificatele digitale europene de testare RT-PCR sau de vindecare COVID, ci doar certificatul european de vaccinare cu unul dintre serurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson. Pasagerii care călătoresc în Malta şi nu deţin documentele recunoscute de autorităţi intră, automat, 14 zile în carantină. Prezentarea la vamă a unui certificat digital european de vaccinare îl va scuti pe posesor de carantinarea care costă 100 de euro pe noapte într-unul dintre hotelurile DSP-urilor malteze şi vine la „pachet” cu testarea RT-PCR de 120 de euro. Malta este recunoscută pentru duritatea condiţiilor de intrare, dar şi pentru rata crescută de acoperire vaccinală. Autorităţile din Valletta au reuşit să vaccineze cu schema completă 91% din populaţia de circa 441.000 de locuitori. Chiar şi aşa, numărul noilor infectări a crescut în Malta, unde pe 11 august s-au înregistrat 87 de îmbolnăviri COVID-19.

Câţi români şi-au descărcat noile certificate UE

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat în cadrul conferinţei de marţi a Comitetului Naţional pentru Cooordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) că până la data de 10 august au fost eliberate 1.646.339 de certificate.

„Mare parte dintre acestea atestă vaccinarea, respectiv 96%”, a precizat dr. Andrei Baciu.

În acelaşi timp, numărul de români vaccinaţi cu schema completă era, pe data de 11 august, de 4.956.867, ceea ce înseamnă că doar 1 din 3 români imunizaţi şi-a descărcat certificatul digital european, care este gratuit pe platforma Vaccinare-covid.gov.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite