Noi avertizări de căldură şi disconfort termic ridicat: Cod roşu de caniculă în 6 judeţe din Nord-Vest

Noi avertizări de căldură şi disconfort termic ridicat: Cod roşu de caniculă în 6 judeţe din Nord-Vest

Cod roşu de caniculă în nord-vestul ţării, vineri, 1 iulie Foto: Arhivă

Agenţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi un Cod roşu de caniculă în judeţe din nord-vestul ţării: Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Arad şi Bihor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În zonele joase din judeţele mai sus menţionate se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge şi depăşi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vor fi 36...37 de grade. Nopatea, temperaturile se vor menţine ridicate şi doar în orele dimineţilor se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.
Totodată, a fost emis un Cod portocaliu de căldură persistentă şi disconfort termic accentuat valabil vineri, 1 iulie, în zone din Banat, Transilvania şi Moldova. Valul de căldură va fi persistent, cu temperaturi care se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei, indiferent de momentul zilei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse şi în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.
 
Codul galben de val de căldură şi disconfort termic ridicat a foist emis ţi pentru luni, în restul ţării. Astfel, valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.
Un alt cod galben este emis pentru intervalul 1 iulie, ora 12.00 - 1 iulie, ora 21.00 şi priveşte o instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menţionat, în nord-vestul, centrul şi local în sudul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (cu viteze de peste 55...75 km/h), descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp.
Un al treilea cod galben este valabil pentru 2 şi 3 iulie în zonele joase din vestul, sudul şi estul ţării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.
 
În Bucureşti este vreme caniculară până duminică, cu posibilităţi de vijelii
În intervalul 01.07.2022 ora 12:00 - 02.07.2022 ora 09:00 vremea va fi caniculară, cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara, când probabilitatea pentru intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, descărcări electrice şi averse (2...5 l/mp, izolat posibil peste 10 l/mp) va fi în creştere. Temperatura minimă va fi de 19...20 de grade.
În intervalul 02.07.2022 ora 09:00 - 03.07.2022 ora 21:00 vremea va fi în continuare caniculară, iar disconfortul termic ridicat. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în cursul după-amiezilor. Temperaturile maxime vor fi de 34...35 de grade, iar minimele de 18...21 de grade.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările