Maramureş, sub cod roşu de caniculă. Temperatura resimţită a fost de 40 grade Celsius la orele amiezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cod roşu de caniculă în Maramureş   Foto: pexels.com
Cod roşu de caniculă în Maramureş   Foto: pexels.com

Judeţul Maramureş este sub cod roşu de caniculă. Temperatura resimţită la orele amiezii a ajuns la 40 grade Celsius. Autorităţile au emis o serie de recomandări pentru persoanele aflate la risc, şi nu numai, pentru a evita problemele de sănătate cauzate de căldura excesivă.

Baia Mare şi o parte din judeţul Maramureş se află sub cod roşu de caniculă. Temperatura a ajuns la 38 grade Celsius în Baia Mare, dar este resimţită ca 40 grade Celsius.  De asemenea, 38 grade Celsius s-au înregistrat la Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş şi Ocna Şugatag.

În ce priveşte indicele de confort termic, a fost depăşit pragul critic de 80 de unităţi la Sighetu Marmaţiei şi Târgu Lăpuş, transmite Instituţia Prefectului Maramureş.

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărimea fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă) pentru a determina o temperatura aparenţă, cea resimţită de corpul uman. 

În mod normal, corpul uman se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apă se evaporă, iar că urmare căldură reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rată de evaporare a apei se reduce. Indicele influenţează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată. 

Corpul uman pierde mai greu căldură, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.

Măsuri pentru evitarea problemelor cauzate de căldură

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş transmite o serie de recomandări pentru a evita problemele de sănătate ce pot fi cauzate de căldura excesivă.

Documentul semnat de directorul executiv DSP, dr. Carmen Sima, arată că cele mai expuse sunt persoanele vârstnice, copiii, dar mai ales cei care suferă de probleme cardiovasculare, neuropsihice, endocrine sau metabolice.

Pentru atenuarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate asupra sănătăţii, DSP recomandă următoarele măsuri:

- Evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 şi 18.00.

- Purtarea de pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

- Pe parcursul zilei se vor face duşuri călduţe.

- Zilnic se vor consumă între 2-4 litri de lichide (apă, apă plata, ceai de plante, sucuri de fructe), fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

- Nu se va consuma alcool (nici bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

- Se vor evita băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

- Se vor consumă fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

- Se vor evita activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit).

- Dacă în locuinţa există aer condiţionat, se va regla aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

- Se va acordă o grijă deosebită persoanelor dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

- În timpul deplasărilor prin oraş este util să intraţi în spaţii climatizate sau organizate că puncte de prim-ajutor în caz de caniculă (farmacii).

Risc de mortalitate piscicolă

De asemenea, Administraţia Bazinală a Apelor Someş - Tisa (ABAST) a transmis că există un risc destul de mare de a se înregistra mortalitate piscicolă, cauzată indirect de temperaturile ridicate.

Alge bentice Foto ABAST

alge bentice

Potrivit unui comunicat, s-a constatat o creştere considerabilă a unei specii de alge, care consumă oxigenul din apele deja scăzute ale râurilor şi lacurilor. „Temperaturile ridicate, evaporaţia excesivă şi lipsa precipitaţiilor, corelate cu debitele mici din reţeaua hidrografică au favorizat dezvoltarea excesivă şi descompunerea algelor bentice”, arată ABAST.

Dezvoltarea în exces a algelor determină dezechilibre la nivelul celorlalte ecosisteme acvatice, spun specialiştii. 

„Proliferarea microflorei acvatice conduce la scăderea transparenţei apei şi a concentraţiei oxigenului dizolvat. Atenţionăm că, în condiţiile menţinerii actualului context hidrometeorologic, dezechilibrele din ecosistemele acvatice pot provoca mortalitate piscicolă. Specialiştii noştri din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj, Satu Mare şi Maramureş monitorizează permanent cursurile de apă şi acumulările din administrare”, mai transmite ABAST.

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

Război în Ucraina. Zelenski pune capăt relaţiilor diplomatice cu Siria. Ruşii s-au retras din Insula Şerpilor: „un gest de bunăvoinţă“, anunţă Moscova

Separatişti proruşi acuză Kievul de bombardarea unor civili cu HIMARS şi obuziere din Occident pe care tocmai le-au primit

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite