Intervenţiile chirurgicale se suspendă pentru 30 de zile. Sunt exceptate urgenţele şi naşterile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, anunţat luni seară, 4 octombrie, la finalul şedinţei de Guvern, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţile  chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă faţă de lunea trecută. Nu vedem încă o tendinţă de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuţii cu cei de la Ministerul Sănătăţii, suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităţilor sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a precizat că „prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”. 

De asemenea, toţi rezidenţii de anestezie de medicină de urgenţă vor fi trimişi la unităţile de primiri urgenţe pentru completarea personalului. 

Totodată, la nivelul Ministerului Sănătăţii se discută şi pentru rezidenţii de ATI pentru anumite măsuri, „ca să mobilizăm un număr mai mare de rezidenţi”, a declarat Arafat.

Măsura va intra în vigoare după ce Ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite