Iarna vine cu un virus gripal agresiv. Perioada cea mai bună pentru vaccinare, conform recomandărilor experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul antigripal lipseşte din cabinetele medicilor de familie Foto

Virusul gripal din acest sezon va fi mai periculos, aşa că medicii recomandă ca vaccinarea să fie făcută cât mai din timp, înaintea de începerea epidemiei.

 Alerta vine şi ca urmare a faptului că gripa a făcut deja o victimă: un copil în vârstă de patru ani din Statele Unite a fost ucis de tulpina H3N2 a virusului gripal. Medicii americani avertizează că iarna aceasta, epidemia va fi mult mai puternică, aşadar au început deja campania de vaccinare.

La rândul lor, autorităţile din România au anunţat că o parte dintre stocurile de vaccin sunt pregătite, iar medicii de familie îi aşteaptă pe cei cu risc ridicat de îmbolnăvire, să se vaccineze. Ministrul Sănătăţii a anunţat că alte 450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achiziţionate de Ministerul Sănătăţii vor ajunge în România începând din 10 octombrie, iar 500.000 urmează să fie distribuite în noiembrie. Sorina Pintea a mai precizat că vaccinurile cumpărate de minister sunt destinate, la fel ca şi anii trecuţi, categoriilor considerate de risc, respectiv bolnavi cronici, personal sanitar, persoane peste 65 de ani. 

„Concret, gripa este o afecţiune cauzată de virusul „influenza” iar simptomele infectării sunt de la slabe la severe: febră ridicată, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, senzaţie de oboseală, care apar la una sau două zile de la infecţie. Există patru tipuri de virusuri, dar doar trei afectează oamenii: Tipul A, Tipul B şi Tipul C. Virusul gripal se răspândeşte în aer, prin strănut sau tuse, sau prin atingerea suprafeţelor contaminate de o persoană bolnavă. Din păcate, gripa netratată produce complicaţii precum pneumonie sau chiar deces”, atrag atenţia specialiştii.

Se estimează că 50 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de gripă în Uniunea Europeană, iar între 15.000-70.000 mor din cauza complicaţiilor virusului gripal. 

Perioada optimă pentru vaccinare este începând cu luna octombrie, până la sfârşitul lui noiembrie, spun specialiştii. „Începând cu luna septembrie, au apărut virozele şi deja vin mulţi oameni bolnavi la cabinet. Vaccinul antigripal întăreşte imunitatea şi apără organismul de răceli şi virusul gripal. Persoanele care se vaccinează sunt mult mai protejate iar în caz de îmbolnăvire nu mai fac temperaturi peste 39 grade Celsius, nu mai au frisoane sau dureri grave de cap. Vaccinul trebuie repetat anual pentru a întări imunitatea şi a combate mutaţiile virusului, dacă este cazul. Recomand vaccinarea pentru că protejează şi împotriva virozelor, bronşitelor. În ceea ce priveşte efectele adverse ale administrării vaccinului, acestea sunt minore. Persoanele alergice trebuie să fie atente însă, pentru că vaccinul antigripal conţine şi mucegai, aşadar acestora nu le este indicat”, explică asistentul medicină familie, Marusiea Gheablău. 

Vaccinarea reduce riscul îmbolnăvirii cu 60%. 

„Când ne vaccinăm, corpul este protejat iar virusul gripal este blocat de către anticorpi. Există şi situaţii când virusurile gripale suferă mutaţii şi devin mai puternice”, a mai spus Gheablău. De aceea, şi specialiştii de la Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă să ne vaccinăm în fiecare an.

O dată administrat vaccinul, durează între 10 şi 14 zile până când se produce răspunsul sistemului imunitar şi se dezvoltă protecţia faţă de virusul gripal. Protecţia oferită de către vaccin durează pe toată perioada sezonului de gripă. În consecinţă, majoritatea ţărilor încep campania de imunizare la început de toamnă. În plus, contrar miturilor, vaccinul gripal nu poate provoca gripa, el fiind sigur, spun cercetătorii europeni

Anul trecut, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de decese. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite