Farmaciile vor putea face testări rapide pentru SARS-CoV-2. Proiect

Farmaciile vor putea face testări rapide pentru SARS-CoV-2. Proiect

Testele repide pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 se vor putea face şi în farmacii

Ministerul Sănătăţii a publicat pe site proiectul unui ordin care permite farmaciilor să facă testări rapide antigenice pentru depistarea infecţiilor cu SARS-CoV-2. Ce prevede proiectul.

Ştiri pe aceeaşi temă

În proiectul de act normativ se prevede că farmaciile comunitare şi oficinele comunitare pot desfăşura activităţi de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-COV-2, în baza unui acord temporar de testare rapidă antigenică emis de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în format electronic.
 
Acordul temporar se va emite în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la primirea documentelor stabilite. 
 
Zona destinată activităţii de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 este organizată pe o suprafaţă delimitată, destinată exclusiv acestui proces şi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulativ:
 
* este amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilaţie;
 
* este dotată cu mobilierul necesar - masă de lucru placată cu materiale lavabile uşor de curăţat şi dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deşeurilor biologice rezultate din activitatea de testare;
 
* are o suprafaţă de minim 4 mp utili, delimitată de spaţiul oficinei (poate exista posibilitatea separării prin instalarea unui/unor paravane opace).
 
Proiectul mai prevede că, în situaţia în care nu există posibilitatea îndeplinirii acestor condiţii, farmacia comunitară/oficina comunitară rurală, zona destinată activităţii de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 poate fi organizată prin amplasarea unor corturi sau cabine de testare izolate.
 
"Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecţie compus din: mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră/ochelari de protecţie, mănuşi de examinare de unică folosinţă, halat de unică folosinţă", stipulează proiectul.
 
Potrivit acestuia, instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată de către Direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în colaborare cu Colegiul Farmaciştilor din România.
 
"Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale vor utiliza în vederea comercializării şi testării exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 aflate în gestiunea proprie şi care fac dovada calităţii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în ceea ce priveşte dispozitivele medicale. Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale au obligaţia de a raporta zilnic către Direcţiile de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în format electronic, rezultatele tuturor testelor efectuate şi situaţia stocurilor de teste rapide antigenice", se mai arată în proiect. 
 
Citeşte proiectul integral aici. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările