Designer de interior, o meserie "în tendinţe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Designer de interior, o meserie "în tendinţe"
Designer de interior, o meserie "în tendinţe"

Talentul are un rol-cheie în această profesie, dar trebuie completat cu studiu şi exerciţiu Designul de interior presupune, pe lângă simţul artistic, cunoştinţe de desen tehnic,

Talentul are un rol-cheie în această profesie, dar trebuie completat cu studiu şi exerciţiu

Designul de interior presupune, pe lângă simţul artistic, cunoştinţe de desen tehnic, proiectare şi reprezentare geometrică. Parte din ele pot fi dobândite în facultăţile de profil.

Emil Barbu Popescu, preşedintele Universităţii de Arhitectură ,,Ion Mincu" din Bucureşti, consideră că studiile în domeniul arhitecturii sunt necesare în profesia de designer de interior. ,,Pregătirea de arhitect de interior este complementară profesiei de arhitect", ne-a spus acesta.

Simţ artistic şi desen tehnic

Printre materiile care se studiază în facultate se numără istoria artei mobilierului, de proiectare a ambientului, materiale de construcţii, modelaj pentru dezvoltarea ochiului estetic. Talentul joacă un rol-cheie în această profesie, însă acesta trebuie completat cu studiu şi mult exerciţiu.

Daniela Nacev, specialist în design, e de părere că studiile în domeniul arhitecturii sau artei nu ar trebui să-i lipsească unui designer de interior, deşi admite că mulţi dintre cei care practică această profesie nu au studii de specialitate.

,,E important să ai un dezvoltat simţ artistic, să cunoşti noţiuni de desen tehnic şi de geometrie descriptivă, cu alte cuvinte să vezi în spaţiu", a menţionat aceasta.

Un proiect de design interior include de la coloristica pereţilor până la mobilier, pardoseală, accesorii şi finisaje. Profesiunea este una foarte căutată pe piaţă, deoarece tot mai multe persoane apelează la specialişti pentru individualizarea spaţiului locuit.

Munca de detaliu, esenţială

Denis Predescu este student în anul patru la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti. În timpul liber se ocupă cu amenajarea locuinţelor.

"O astfel de amenajare trebuie realizată astfel încât clientul să se identifice cu acel spaţiu, să se simtă confortabil", ne-a spus el. Pentru aceasta, designerul trebuie să aibă puterea de a desena spontan ceea ce clientul îşi doreşte şi să găsească o cale de mijloc între dorinţa clientului şi ceea ce designerul intenţionează să realizeze. Profesiunea implică multă muncă de detaliu, iar studiile de arhitectură sunt foarte importante.

Unde poţi studia

Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universităţii de Arhitectură ,,Ion Mincu" din Bucureşti pune la dispoziţie viitorilor studenţi, în anul universitar 2008/2009, 51 de locuri subvenţionate de la buget şi 50 în regim de taxă. Un an de studiu costă 850 de euro. Admiterea va fi în septembrie.

Facultatea de Arhitectură ,,G.M. Cantacuzino" din Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi" Iaşi oferă candidaţilor 62 de locuri subvenţionate fără taxă şi 15 locuri cu taxă. Admiterea costă 200 lei, iar un an de şcolarizare - 3.200 lei. Admiterea se va desfăşura în iulie.

La Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca sunt 67 de locuri subvenţionate şi 50 locuri la taxă. Taxa de admitere este de 120 lei iar cea de şcolarizare de 4.400 lei pe an. Examenul va avea loc în iulie.

Amenajarea de locuinţe trebuie realizată astfel încât clientul să se identifice cu acel spaţiu, să se simtă confortabil
Denis Predescu, student la arhitectură


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite