Deputaţii din Comisia de învăţământ au admis trecerea clasei a IX-a la gimnaziu

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a admis propunerea Executivului de trecere a clasei a IX-a la gimnaziu şi astfel, cu amendamentul ca învăţământul liceal să devină obligatoriu cel târziu în anul 2020.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, potrivit prevederii adoptate de Comisie, "învăţământul general obligatoriu este de 10 clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial" şi că "învăţământul liceal va deveni obligatoriu până cel târziu în anul 2020".

Cele 10 clase obligatorii sunt formate din 5 ani de şcoală primară- care includ un an pregătitor, şi 5 ani de gimnaziu, în care este inclus primul an de liceu, care în actuala lege este casa a IX-a.

Deputaţii au optat pentru păstrarea religiei în trunchiului comun de materii

De asemnea, Comisia de învăţământ din camera Deputaţilor a eliminat prevederea care dădea elevilor posibilitatea ca, la cerere, să poată urma alte cursuri în locul celui de religie. Această prevedere a fost aspru criticată de Patriarhul Daniel.

Membrii din comisie au stabilit, la alineatul 1 că religia, ca disciplină şcolară în învăţământul primar, giminazial, liceal şi profesional, este parte a trunchiului comun. Potrivit alineatului 2 admis de Comisie, "la solicitarea scrisă a părintelui, tutorelui sau a elevului dacă este major, acesta poate să nu frecventeze orele de religie".

Deputaţii au eliminat alineatul ale 3-lea din proiectul Guvernului, care stipula că, "la cerere, în locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările