Cum fură românii curent. Cine plăteşte factura pierderilor de energie electrică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contor electric sursa: Romstal
Contor electric sursa: Romstal

La nivelul întregii ţări, furtul de curent poate ajunge la o valoare de de circa 100 de milioane de euro într-un singur an, ceea ce reprezintă 0,3% din valoarea pe care o plătesc acum românii.

Pe primul loc la furtul de energie electrică din sistemul de distribuţie este Oltenia. Conform oficialilor CEZ, în anul 2020 pierderile sunt de aproape 12 milioane de euro. La nivelul ţării, pierderea ar putea fi estimată la 100 de milioane, adică 0,3% din ce plătesc toţi românii acum, arată Digi 24.

„În acest caz, ele sunt categorisite drept consumuri tehnologice proprii şi sunt încărcate facturile tuturor consumatorilor. În România, aceste furturi au depăşit 1%, merg către 1,5%, ceea ce înseamnă circa 0,3% încărcare a facturilor consumatorilor cu acea energie care nu se regăseşte în balanţă şi este sustrasă prin diverse mijloace", spune expertul în energie Dumitru Chisăliţă.

El arată că foarte multe contoare electrice sunt încă sunt în interiorul apartamentelor sau caselor, ceea ce facilitează potenţiala intervenţie a celor care vor să fure curent..

„Sunt diverse metode, unele pot fi depistate de specialişti, dar altele sunt foarte greu de descoperit – atunci când se realizează o conectare în branşament anterior de contor, acea conectare se face în interiorul zidului, se renovează şi merge către o priză în care găsim consumatori importanţi dintr-un apartament. În acest caz contorul e funcţional, înregistrează, dar există doar anumiţi consumatori care sunt puternic consumatori de energie şi care, practic, bypassează contorul", a explicat expertul in energie pentru Digi 24.

Potrivit acestuia, pierderea la nivelul României ar putea fi estimata la 100 de milioane, adică 0,3% din ce plătesc toţi românii acum.

Sursa video: Digi 24

La începutul lunii iulie, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din cadrul IPj Constanţa au efectuat 57 de percheziţii domiciliare, dintre care 48 în judeţul Constanţa şi 9 în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov la persoane bănuite că deţineau programe informatice, cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice şi juridice.

Aceştia s-ar deplasa la „beneficiar” şi, cu ajutorul unui laptop, s-ar conecta printr-un cablu la portul optic al contorului electric, iar, apoi, prin intermediul programului informatic instalat pe laptop, ar modifica indexul afişat de contor.

Citeşte şi:

Energia nucleară va asigura 35% din consumul ţării, după construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Ministrul Energiei: România va primi gaze din Azerbaidjan în iulie 2022

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite