Ministrul Energiei: România va primi gaze din Azerbaidjan în iulie 2022

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Interconectorul de gaze Bulgaria - Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât gazele din Azerbaidjan să ajungă în România, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Astăzi (vineri - n. r.) am avut o întâlnire de lucru cu omologul meu din Bulgaria - ministrul Energiei Andrey Zhivkov, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, de la Sofia. Discuţiile s-au concentrat pe viitoarele acţiuni pentru întărirea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, dar şi despre viitoare proiecte comune de investiţii în domeniul energiei regenerabile (hidro şi offshore wind), despre creşterea interconectării pentru transportul energiei electrice", a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a transmis că a primit asigurări potrivit cărora interconectorul de gaze Bulgaria - Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât Coridorul Vertical să fie operaţional, iar gazul azer şi gazele naturale lichefiate din porturile greceşti să poată ajunge în BRUA.

La finalul anului trecut, Azerbaidjanul a demarat livrările comerciale de gaze naturale spre Europa prin gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), intrând pe o piaţă energetică foarte profitabilă, care este dominată de Rusia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

TAP este primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

În prezent, Rusia controlează 34% din piaţa de gaze naturale din Europa şi anul viitor intenţionează să îşi majoreze exporturile spre piaţa europeană, care include şi Turcia, până la 183 miliarde metri cubi, de la un volum de 171-172 miliarde metri cubi preconizat pentru acest an.

Azerbaidjanul intenţionează să aprovizioneze pieţele europene cu o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care opt miliarde metri cubi către Italia şi restul de două miliarde metri cubi pentru Grecia şi Bulgaria. Azerbaidjanul livrează deja gaze naturale Turciei.

„Coridorul Sudic de Gaze va întări securitatea sistemului energetic global. El va conecta regiunea Caspică de Europa", subliniază Ministerul Energiei din Azerbaidjan. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite