CTP, după tragedia de la Constanţa: „Nu sunt ultimii care vor muri arşi, asfixiaţi în spitalele din România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Cristian Tudor Popescu a declarat după incendiul care a avut loc la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa şi în care au decedat şapte oameni, că vor mai muri şi alţii arşi în spitale. El a criticat declaraţiile managerului spitalului, Stela Halichidis, între timp demisă din funcţie, dar şi declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis care a afirmat că „statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii”.

„Nu aveţi sentimentul unei crude inutilităţi? O să discutăm, emisiunea o să se termine şi singurul lucru sigur pe care îl pot comunica este că nu se va schimba nimic, că aceşti oameni nu sunt ultimii care vor muri arşi, asfixiaţi în spitalele din România. Nu sunt ultimii care vor muri pe holuri în România, pentru că dacă faci COVID acum într-o formă gravă, de pildă în Bucureşti, te duci să-ţi tragi sufletul pe un hol de spital – nu mai e niciun loc la ATI – şi eventual să-ţi dai sufletul pe hol .(...)

Reacţia autorităţilor e aceeaşi. Avem, totuşi, o premieră. Dl Cîţu a dat afară doi şefi. Până acum, în cazurile Piatra Neamţ, Balş nu a fost nimeni sancţionat, nu a fost nimeni dat afară, nu s-a găsit niciun vinovat. Mai mult, nu avem nici până în ziua de azi o descriere tehnică amănunţită a modului în care s-a produs tragedia de la Piatra Neamţ, a modului în care s-a produs tragedia de la Balş. Ăsta e lucrul cel mai important, ca apoi să iei măsuri, să nu se mai repete. Şi atunci, ce s-a întâmplat la Constanţa se putea întâmpla oriunde în ţara asta, pentru că în România nu există spitale care să facă faţă presiunii pandemiei. Nu există niciun spital cu o secţie ATI capabilă să suporte această presiune. Nu e exclus să ajungem la 2.000 de cazuri în ATI. Cine rezistă la aşa ceva?” , a declarat Cristian Tudor Popescu într-un interviu pentru Digi24.

El a criticat declaraţiile managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, Stela Halichidis, între timp demisă din funcţie.

„Măcar Cîţu a dat doi oameni afară - lucru care nu rezolvă nimic. Dar măcar au fost nişte oameni arătaţi cu degetul. Totuşi, manager era femeia asta care spune acum, absolut simptomatic: „totul mergea foarte bine, aveam toate avizele. Dar s-a întâmplat un necaz”. Extraordinar! Nu aveau toate avizele, minţea, bineînţeles. 

Iată cum înţelege un manager de spital, un om care a făcut facultatea de medicină şi care ne spune „s-a întâmplat un necaz”. Ăsta e text de persoană care se duce să pupe moaşte la sfânta Parascheva: „S-a întâmplat un necaz, nu ne-a ajutat Dumnezeu”. Acolo s-au întâmplat nişte lucruri din nişte cauze foarte precise, care pot fi determinate tehnic şi ştiinţific. „S-a întâmplat un necaz”: suntem în plin misticism şi ceasu’ rău, pisica neagră, asta ne spune. 

După care, aceeaşi doamnă spune: „Mi-e rău, nu mai pot să vorbesc”. Stai, vorbeşte, fiindcă în fişa postului matale, stimată conducătoare de spital, nu e să-ţi fie rău. Unui cetăţean de pe stradă poate să-i fie rău când îi vede pe oamenii ăia sărind pe fereastră, când aude că au murit arşi sau asfixiaţi 7 oameni. Unui manager de spital n-are voie să-i fie! A fost angajat acolo pentru ca tocmai în astfel de momente critice pentru unitatea pe care o conduce, care este un spital unde oamenii mor sau trăiesc în fiecare zi, în fiecare oră – ea a fost angajată ca să aibă competenţă, să aibă sânge rece şi prezenţă de spirit. Nu să i se facă rău, să i se dea cu odicolon pe la nas. Nu există „mi-a fost rău” acolo, în funcţia aia, în postul ăla”, a precizat CTP.

El a critcat totodată şi declaraţia şefului statului care a afirmat după tragedia de la secţia ATI a Spitaului de Boli Infecţioase din Constanţa că „statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii”.

„Ne spune dl preşedinte Iohannis că statul a eşuat în misiunea sa de a proteja cetăţenii. Mai întâi, nu e corect, statul n-a eşuat. Statul român este un stat eşuat de când a fost înfiinţat, din secolul 19. Nu a reuşit niciodată, în nicio structură guvernamentală, să garanteze siguranţa, protecţia simplului cetăţean care nu are relaţii speciale. 

Şi ne spune dl Iohannis că statul a eşuat. Eşti preşedintele acestei ţări de 8 ani. Eşti şeful statului, aşa se numeşte. Şi tu spui că statul a eşuat? Despre tine nu spui nimic? Eu n-aş fi putut să fiu preşedintele României de 8 ani şi să spun, în timp ce oamenii mor, „statul a eşuat”. Eu, şeful statului. În loc să spun: „Eu am eşuat. Dacă statul a eşuat, şi eu am eşuat”. El n-are treabă cu statul”, a mai afirmat gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite