CNCAV: Au fost aprobate normele de organizare şi funcţionare a centrelor de vaccinare anti-COVID

CNCAV: Au fost aprobate normele de organizare şi funcţionare a centrelor de vaccinare anti-COVID

Foto: Arhivă

Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că astăzi, 23 decembrie, că a fost aprobat ordinul comun pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform acestui document, centrele sunt înfiinţate prin ordin al ministrului sănătăţii, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, şi vor fi organizate sub mai multe forme, respectiv:

 • Centre de vaccinare fixe; 
 • Centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formaţiuni mobile, care aparţin Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă si/sau Ministerului Apărării Naţionale, respectiv structurilor subordonate acestora; 
 • Echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locaţii specifice; 
 • Centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile oraşe, destinate populaţiei generale; 
 • La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi tipul vaccinurilor disponibile, precizează CNCAV.
 
„Totodată, actul normativ prevede că direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti avizează temporar funcţionarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de către deţinătorul/administratorul spaţiului şi după evaluarea dotării fiecărui centru. Centrele de vaccinare care aparţin ministerelor cu reţea proprie vor fi organizate şi avizate de către structurile proprii, cu respectarea cerinţelor legale. Vaccinarea se va realiza de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor şi/sau personal medico-sanitar care deţine certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR)” conform sursei citate.
 
Iar fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator şi va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecţional (flux unidirecţional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic şi personal medical auxiliar.
 
De asemenea vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menţine un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare şi pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin. Persoanele se vor putea programa on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale, după caz.
 
Centrele de stocare şi distribuire a vaccinului anti-COVID-19 desemnate oficial:
 • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” Bucureşti;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca;
 • Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa;
 • Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” Craiova;
 • Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria" Braşov;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara.
 
Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea Prim-ministrului.

 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările