Cererile de viză pentru SUA vor include investigarea conturilor de social media

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toţi solicitanţii vizei pentru America vor trebui să-şi prezinte detaliile conturilor reţelelor de socializare, în conformitate cu normele nou adoptate de Departamentul de Stat al USA, ne relatează BBC.

Aproape toţi solicitanţii vizei pentru America vor trebui să-şi prezinte detaliile conturilor reţelelor de socializare, în conformitate cu normele nou adoptate de Departamentul de Stat al USA, ne relatează BBC.

Actualizarea formularelor necesare pentru obţinerea vizelor implică solicitarea de informaţii suplimentare, inclusiv „identificatorii social media“, de la aproape toţi solicitanţii, fiind exceptaţi doar anumiţi diplomaţi sau oficiali. Astfel, aproximativ 14,7 milioane de persoane vor fi afectate anual de aceasta modificare, aceştia fiind nevoiţi sa-şi declare conturile din reţelele de socializare, adrese de e-mail şi numere de telefon din ultimii cinci ani.

„Securitatea naţională este prioritatea noastră principală atunci când ne pronunţăm cu privire la cererile de viză, iar toţi călătorii şi imigranţii în Statele Unite fac obiectul unui screening de securitate extins“, a comunicat Departamentul de Stat al USA. „Ne străduim în mod constant să găsim mecanisme pentru îmbunătăţirea proceselor noastre de screening pentru a proteja cetăţenii SUA, sprijinind în acelaşi timp călătoriile legitime în Statele Unite.“

Anterior, numai solicitanţii care aveau nevoie de examinare suplimentară, cum ar fi persoanele care fuseseră în anumite părţi ale lumii controlate de grupuri teroriste, erau nevoite sa ofere aceste date.

Propuse încă din martie 2018, aceste modificări au atras atenţia Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile (American Civil Liberties Union), un grup care luptă pentru drepturile civile, atrăgând atenţia că „nu există dovezi că o astfel de monitorizare socială este eficientă sau corectă“. Aceştia consideră că astfel de acţiuni vor determina oamenii să se autocenzureze online de teama unei eventuale respingeri în momentul solicitării vizei.

Este de aşteptat ca 15 milioane de străini care solicită vize pentru a intra în Statele Unite în fiecare an să fie vizaţi de aceste modificări, printre cei afectaţi numărându-se atât cei care vor dori să călătorească în interes de afaceri, să lucreze cât şi cei care vor dori să studieze în SUA.

Departamentul de Stat a declarat că solicitarea informaţiilor suplimentare de la mai mulţi solicitanţi „va consolida procesul de verificare a acestor solicitanţi şi de confirmare a identităţii acestora“.

Este aceasta o decizie cu mize politice sau este o decizie în interesul tuturor?

Preşedintele american, Donald Trump şi-a exprimat în nenumărate rânduri dorinţa de a face orice îi stă în puteri să oprească imigraţia, aceasta fiind una dintre principalele sale teme electorale, însă zicala „Scopul scuza mijloacele“ nu este general valabila. Un asemenea grad de intruziune în viata privata poate fi extrem de neplăcută, inducând un sentiment de disconfort, fapt ce ar putea interfera cu dreptule şi libertăţile persoanelor.

Prin urmare, dacă aveţi în plan să vizitaţi SUA, aveţi grijă ce postaţi pe reţelele de socializare, ce email-uri trimiteţi sau cu cineva conversaţi la telefon.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite