Cea mai călduroasă iarnă

Cea mai călduroasă iarnă

Crăciunul în tricou ar putea fi o realitate anul acesta, datorită temperaturilor neobişnuit de mari pentru luna decembrie. Dacă tendinţa se menţine, iarna aceasta ar putea fi cea mai călduroasă din istoria României.

Cea mai călduroasă iarnă. Crăciun cu maxime de 13 grade

Potrivit Administraţiei Naţionale de meteorologie, vremea va fi neobişnuit de caldă în perioada Crăciunului.
 
În Oltenia, în perioada 22-28 decembrie şi în special în zilele de 23 şi 24 decembrie, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 6-13 grade şi minime de -1-3 grade.
 
În Muntenia, În perioada 22-27 decembrie, se va menţine vremea mult mai caldă decât ar fi normal în ultima decadă a acestei luni, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 7-12 grade şi minime de -1-3 grade, valori chiar mai ridicate urmând a fi în zilele de 23 şi 24 decembrie. 
 
În Dobrogea, regimul termic va fi caracterizat de valori ce se vor situa peste mediile climatologice specifice în ultima decadă a acestei luni, urmând a se înregistra maxime de 5-11 grade şi minime de 2-5 grade.
 
Şi în Moldova vom avea o vreme mult ma caldă decât ar fi normal, cu maxime de 6-10 grade şi minime de 0-3 grade.
 
În Transilvania, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională a maximelor de 3...7 grade şi a minimelor de -2...0 grade, cu valori chiar şi mai ridicate în zilele de 23 şi 24 decembrie. 
 
În Banat, maximele vor atinge  5-9 grade, în Crişana 5-8 grade, iar în Maramureş vor ajunge la 4-7 grade.
 

Cea mai călduroasă iarnă. Ierni tot mai calde în ultimii ani

De-a lungul secolului XX, în România iernile calde au avut o frecvenţă medie de circa una la 10 – 15 ani. Odată cu intensificarea fenomenului de încălzire a climei, mai ales după anii 90, a crescut şi frecvenţa iernilor calde, arată o cercetare publicată de National Geographic România.
 
Astfel, în deceniul 1999-2008, procentul iernilor calde a fost de 60%, din care 10% au fost foarte calde şi 10% excepţional de calde. În cursul iernii 2000-2001 s-a înregistrat o valoare maximă excepţională de temperatură care a devenit valoare maximă absolută de temperatură pentru luna ianuarie. Stratul de zăpadă a avut valori nesemnificative sau a fost absent pe perioade întinse de timp. În ianuarie 2001 s-a înregistrat şi temperatura maximă absolută a acestei luni din România, de 22.2 grade celsius, pe 7 ianuarie.
 
Cea mai călduroasă iarnă din istorie este considerată, însă, iarna 2006+2007, în care s-au înregistrat abateri între 6 grade şi 7,3 grade celsius faţă de temperaturile considerate normale pentru acest sezon.
 

Cea mai călduroasă iarnă. Iarna se „înmoaie” şi în nordul Europei.

Crăciunul din 2015 va avea în unele părţi ale Europei aspect de primăvară: temperaturi care vor depăşi 10 grade Celsius în Finlanda, cireşi în floare în Germania, patinoare moscovite închise din cauza căldurii şi staţiuni de schi fără zăpadă, scrie AFP, citată de Agerpres.
 
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, meteorologii au înregistrat temperaturi de 11,2 grade la Kokemaki, în FInlanda, de 12,6 grade la Stockholm, de 11,3 grade la Tallin, de 16,9 grade la Londra, de 11 grade la Sankt Petersburg şi de 5 grade la 2.500 kilometri est de Moscova.
 
Staţiunile de schi din Alpi nu au zăpadă, unele dintre ele încercând să salveze situaţia cu ajutorul zăpezii artificiale.
 
Natura este dată şi ea peste cap din cauza prelungirii vremii calde. În Marea Britanie narcisele au înflorit din nou, iar golful Dornoch din Scoţia anunţă pe contul său Twitter că maşinile de tuns iarba au început să fie folosite din nou ca urmare a temperaturilor ridicate. În Germania, la Dresda, au fost semnalaţi cireşi în floare.
 
Staţiunile de schi din Alpi nu au zăpadă, unele dintre ele încercând să salveze situaţia cu ajutorul zăpezii artificiale.
 

Cea mai călduroasă iarnă. 2015, cel mai cald an din istorie

La nivel mondial, luna noiembrie a acestui an a fost cea mai caldă înregistrată vreodată de Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din State Unite ale Americii. Noiembrie este, astfel, a şaptea lună la rând considerabil mai caldă decât media ultimilor 100 de ani. Drept urmare, 2015 este pe cale să devină, oficial, cel mai cald an din toate timpurile. Potrivit specialiştilor, titlul va fi purtat de 2015 doar un an. 2016 va fi mai cald, cu o temperatură medie cu 1,14 grade peste media erei pre-industriale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: