Ce spune preşedintele ANPC despre riscul contaminării cu noul coronavirus prin consumul de alimente

Ce spune preşedintele ANPC despre riscul contaminării cu noul coronavirus prin consumul de alimente

FOTO Primaria Sectorului 4

Şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, explică că nu există dovezi care să arate că virusul Sars-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimnte şi spune că rezultatul studiului arătat de Universitatea din Bucureşti este în contradicţie cu poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) precum şi a Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA)

Ştiri pe aceeaşi temă

„Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul SARS-CoV-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia supra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil. Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a declarat Paul Anghel, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, citat de Agerpres.

Acesta mai declară că coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ci au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deşi studiile recente arată că virusul rezistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia.

„Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent", a mai precizat Paul Anghel. 

Directorul general al ANPC afirmă că regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi face din nou apel pentru respectarea lor, respectiv purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş.

„Responsabilitatea în comportament şi în comunicare şi informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităţilor, acesta este apelul meu către consumatori, presă şi instituţii”, precizează Anghel.

Directorul ANPC a merţionat apoi că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, în opinia sa „singura entitate în măsura să prezinte un punct de vedere consolidat”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările