Căsătoria civilă se va putea încheia şi în parcuri, muzee sau „locuri în aer liber”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căsătoriile civile se pot realiza şi în afara Oficiilor de Stare Civilă FOTO Arhivă
Căsătoriile civile se pot realiza şi în afara Oficiilor de Stare Civilă FOTO Arhivă

Cu aprobarea primarului, ceremonia căsătoriei civile se va realiza şi în afara Oficiilor de Stare Civilă. în grădini publice, muzee sau în alte obiective de interes pentru comunitate

Sociologul Mircea Kivu consideră că legea este una bună, chiar dacă aprobarea ei vine într-un moment nu tocmai potrivit.

 „Iniţiatorul nu avea de unde să ştie atunci când a depus proiectul că ajunge la noi coronavirusul şi consider că este o modificare legislativă bună din cel puţin două motive. Legea vine oarecum să contrabalanseze decizia Bisericii Ortodoxe de a nu mai oficia căsătorii în afara lăcaşelor de cult. Oamenii vor să marcheze momentele căsătoriilor cu ceremonii personalizate. Şi dacă biserica nu permite o ceremonie în aer liber măcar primăriile să o facă. Apoi, Oficiile de Stare Civilă sunt, în general,  atât de anoste încât nu le poţi spune locuri în care poţi să sărbătoreşti încheierea unei căsătorii”, a precizat sociologul Mircea Kivu. 

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în unanimitate, la numai câteva luni de la depunerea sa iniţală în Senat, proiectul care prevede posibilitatea încheierii căsătoriei civile şi în grădinile publice, parcuri, muzee şi alte locuri în aer liber, cu aprobarea primarului. 

Proiectul de lege prevede modificarea şi completarea alineatului (2) al articolului 24 din Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi a fost iniţiat de deputatul PNL Florin Roman. Actul normativ are ca obiect reglementarea posibilităţii încheierii căsătoriei şi în afara sediului serviciului public local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cu aprobarea primarului.

Cu gândul la malul mării

Iniţiatorul susţine că modificarea legislativă respectă normele legale şi că aceasta vine în întâmpinarea dorinţei mirilor care îşi doresc o ceremonie ieşită din tipare. „Autoritatea este dată de persoana care oficiază căsătoria, respectiv ofiţerul stării civile, de tricolor şi de formula care se rosteşte la starea civilă, iar nu de locul în care procedura de stare civilă are loc.(…) Multe cupluri visează la o ceremonie pe plajă, marginea pădurii sau malul unui lac. (…) Mulţi aleg un foişor boem sau o arcadă cu flori pentru locul în care vor deveni, în acte, soţ şi soţie. Cert este că o cununie civilă în aer liber îţi dă posibilitatea să alegi dintr-o gamă variată de decoraţiuni, care mai de care mai colorate, mai elegante sau mai rustice, în funcţie de preferinţe şi de tematica aleasă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare legislativă. 

  Oamenii vor să marcheze momentele căsătoriilor cu ceremonii personalizate. Şi dacă biserica nu permite o ceremonie în aer liber măcar primăriile să o facă Mircea Kivu sociolog      

Ieri, legea a fost votată în unanimitate în Camera Deputaţilor chiar în forma în care a fost adoptată anterior şi de Senat. „Căsătoria se poate încheia şi în afara sediului serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor  sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele şi alte locuri în aer liber, la cererea viitorilor soţi, cu aprobarea primarului”, prevede legea abia adoptată. Reglementarea  va intra în vigoare după ce va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. 

  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite