Cadavrul unui roman decedat in Viena s-a intors in tara fara inima, rinichi si ficat

Cadavrul unui tanar din Deva care a murit intr-un spital din Viena a ajuns in Romania fara inima, rinichi si ficat. Parchetul Tribunalului Hunedoara a inceput cercetarile in acest caz, in urma unei

Cadavrul unui tanar din Deva care a murit intr-un spital din Viena a ajuns in Romania fara inima, rinichi si ficat. Parchetul Tribunalului Hunedoara a inceput cercetarile in acest caz, in urma unei plangeri penale facute de familia tanarului. Tanarul, in varsta de 28 de ani, din municipiul Deva, a plecat sa lucreze la Viena, alaturi de unul dintre fratii sai. Tanarul Razvan Ilie Halga a suferit un atac cerebral, in urma unui anevrism si a fost internat in spitalul Krankenaustalt Rudolfstiftung din Viena. La cateva zile de la internare, tanarul a murit. Fratele acestuia, Florin Halga, spune ca familia sa ar fi fost intrebata daca este de acord sa doneze organe ale tanarului. Florin Halga afirma ca le-ar fi spus medicilor din spitalul vienez ca nu este de acord cu acest lucru. El mai spune ca cei din spital ar fi insistat, cerandu-le, in repetate randuri, sa completeze formulare ca sunt de acord cu donarea de organe apartinindu-i lui Razvan Ilie Halga, fapt refuzat. in data de 22 martie, la ora 21.00, rudele au fost anuntate ca acesta a decedat. Potrivit sursei citate, moartea tinarului a fost consemnata in 22 martie, insa, la ora 14.30. Au fost intocmite formalitatile de rigoare, iar cadavrul tanarului a fost - asa cum prevad regulile internationale in asemenea situatii - inchis intr-un sicriu special, dublu, din metal si lemn deasupra, sigilat prin cositorire si trimis la Deva. Dupa ce cadavrul a ajuns in tara, rudele au cerut autopsierea, avand suspiciuni ca au fost scoase organe, fapt confirmat in urma autopsiei. "Cadavrului ii lipsesc mai multe organe: inima, rinichii si ficatul. Restul organismului nu respecta regulile unei autopsii clasice. Adica nu s-a lucrat in acest caz, conform normelor uzuale", a declarat medicul legist Dan Marculescu, seful Laboratorului de Medicina Legala a judetului Hunedoara. Potrivit acestuia, au fost trimise fragmente de tesuturi si organe la Timisoara, pentru efectuarea examenelor complementare histopatologice, toxicologice si genetice. Familia tanarului a facut o plangere penala pe care a depus-o, in 25 martie, la Parchetul Tribunalului Hunedoara. Rudele vor sa stie daca nu cumva tanarul ar fi fost chiar lasat sa moara, pentru a i se scoate organele pentru un posibil transplant. Dr. Victor Zota, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, spune ca in Austria, ca de altfel in majoritatea tarilor din UE, exista "acordul prezumat in privinta prelevarii de organe de la persoane aflate in moarte cerebrala". "Acest acord inseamna ca prelevarea organelor se face fara acordul familiei, asta in cazul in care, in timpul vietii, pacientul nu a semnat o declaratie prin care refuza donarea. Romania este singura tara europeana in care se cere acordul familiei pentru prelevarea de organe in momentul in care o ruda se afla in moarte cerebrala", a mai spus dr. Zota.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările