VIDEO Traian Băsescu, la Adevărul Live: „Trebuie să-l întreb şi eu acum, ce mă întreba el: Ponta, câţi bani ai luat de la Roşia Montană?“

Băsescu, la Adevărul Live: „Trebuie să-l întreb ce mă întreba el: Ponta, câţi bani ai luat de la Roşia Montană?“

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost invitat astăzi la Adevărul Live, unde a dezbătut, alături de jurnaliştii Ioana Lupea şi Dan Marinescu teme precum pactul de coabitare, proiectul Roşia Montană, dar şi problema locurilor de muncă şi a şomajului.

Ştiri pe aceeaşi temă


 
Şeful statului a declarat că îşi menţine poziţia în ce priveşte Roşia Montană, însă a comentat declaraţia premierului Victor Ponta, care a dat asigurări că va vota împotriva proiectului.

De asemenea, s-au mai abordat subiecte precum raporturile cu „casa regală”, a romilor, creşterea monarhiei în sondaje, poziţia României faţă de situaţia din Siria, relaţia „specială” cu Ungaria şi politica faţă de Republica Moldova.
 
Mai mulţi bloggeri ai platformei Adevărul au avut intervenţii video pentru a-i pune întrebări preşedintelui Băsescu.
 
În plus, preşedintele a răspuns la o serie de întrebări ale cititorilor site-ului adevarul.ro.
 
 
 
 

 

 • 11:51
  Despre situaţia din Siria

  SUA pun problema unei intervenţii chirurgicale pe infrastructuri ale Siriei. România nu poate interveni, dar asta nu înseamnă că nu vom fi solidari cu SUA. Nici România nu poate accepta ideea utilizării gazelor toxice. Problema este unde ne duce o astfel de poziţie. Eu am spus că ne menţinem liniile de politică externă consecvent, prudenţă faţă de Siria şi solidaritate cu aliaţii. Nu o să mă consulte nimeni, ştiind că nu am capabilităţi militare pentru tipul acela de intervenţie. Astfel de capabilităţi le au Marea Britanie, Franţa, Canada. Aici e o uriaşă probemă care m-a făcut să vorbesc despre nevoia de prudenţă: sunt diverse abordări ale statelor din jurul Siriei. Problema care se pune în cazul unei intervenţii este: va avea sau nu ripostă? SUA programează o intervenţie pentru diminuarea capacităţii Siriei de a utiliza gaze toxice. Părerea mea e că Damascul ripostează. Ce se întâmplă dacă Damascul loveşte unul dintre distrugătoarele americane? Cum reacţionează Hezbollah? Dacă Turcia primeşte câteva rachete pe teritoriul ei din partea Hezbollah, invadează Siria?

  Ce tip de conflict e? De aceea am spus: prudenţă. Mă gândesc la ce e mai rău. Să imaginăm evoluţia reacţiei de la Damasc. SUA cheamă aliaţii tereştri, Iran continuă să susţină Siria.Ultimul scenariu: cade Guvernul al-Assad şi actualul front de eliberare naţională vine la putere. Cu cine? Cu Fraţii Musulmani, Al-Qaeda? Ce se întâmplă cu influenţa ruşilor în Siria dacă se schimbă regimul Assad? 


  Explodează Orientul Mijlociu. Cine vine la putere după Bashar? Mai rămâne Rusia cu singura ei bază militară din Mediterana de Est. Unde se va recompensa Federaţia Rusă ca pierdere de prestigiu? După Kosovo, s-a recompensat în Georgia. Ce ar fi la îndemână acum? Transnistria.

  Lucrurile sunt complicate şi mă deranjează declaraţiile copilăreşti. La fel de bine se poate ca al-Assad să nu reacţioneze. Nesancţionarea poate încuraja la folosirea lor că s-a creat precedentul. Dacă nu reacţionezi la bomba atomică a săracului - astea sunt gazele toxice de luptă - nu reacţionezi nici la bomba atomică a Coreei de Nord? Dacă am şti că Damascul nu răspunde şi în două zile s-a terminat, ar fi uşor. Am fost unul dintre puţinii lideri care a spus: prudenţă. Marea Britanie a ajuns la Parlament, Franţa şi ea.

  Aici avem problema legitimităţii  - nu s-au utilizat gaze toxice în raport cu alt stat. Siria nu a semnat Convenţia, nu e o decizie a Consiliului de Securitate al ONU.Prudenţa mi se pare esenţială pentru pacea lumii chiar. V-am dat scenariul fericit. România e un luptător înverşunat împotriva dezvoltării capabilităţilor de arme de distrugere în masă. Ideal e să se întâmple acea operaţiune chirurgicală.
 • 11:48
  Despre fondurile europene. Marea problemă este în calitatea funcţionarilor care lucrează aici. Orice am spune, fie că sunt cei care validează lucrările parţiale, cei care aprobă proiectele, procesează facturi - sunt foarte slab pregătiţi. Toate se sparg de regulă în capul ministrului, e responsabil politic, dar calitatea şi de multe ori şi incorectitudinea funcţionarilor din unităţile astea de management este slabă şi de multe ori sunt şi corupţi. Vinovaţi sunt miniştrii şi vă spun: uitaţi-vă unde miniştrii au fost destul de relaxaţi ca să nu politizeze acest aparat pe care e o mare bătălie, că salariile sunt cu 75% mai mari..Cei care nu au politizat aparatul, au absorbţie bună.
 • 11:36
  În timpul Guvernului Tăriceanu am mai făcut o afirmaţie care redevine valabilă: corupţia a ajuns pe masa Guvernului. Asta nu s-a întâmplat în timpul lui Boc. Corupţia la nivelul miniştrilor, a secretarilor de stat. Câţi miniştri cu probleme are Guvernul Ponta? A reuşit premiera absolută - condamnarea unui ministru în funcţie, cazul Fenechiu. Nu spun că acea corupţie de sub Guvern nu a funcţionat în timpul lui Boc, dar nu la dimensiunile de acum.
 • 11:34
  Ponta a fost o speranţă pentru mine. Pe urmă mi-am dat seama că nu are caracter, e mincinos şi corupt. V-am dat exemplu cu terenul din Brăila. Dacă asta nu e corupţie, eu mă duc la mănăstire. Aş fi ţipat (în vremea guvernării Boc) dacă vedeam asta. 
 • 11:34
  Eu am avut un entuziasm pe care, paradoxal, l-am avut şi cu PSD. Atunci, PDL avea aproape 70% în Parlament şi m-am bucurat, e o cifră magică a unei majorităţi, care permite revizuirea Constituţiei. S-a dovedit că jocul politic a fost deasupra celor două partide. Nu s-au putut ridica la  nivelul interesului naţional. Acelaşi lucru se întâmplă acum. O majoritate de 70% dominată de OUG şi care nu-şi asumă revizuirea Constituţiei în favoarea ţării. O majoritate de 70% este mai slabă decât a lui Boc, cu 50% plus unu. Sunt neomogeni în aspiraţii şi liderii celor două mari partide - PSD şi PNL - nu au forţă să impună partidelor viziunea de continuare a proceselor de modernizare.
 • 11:33
  Ce cred că trebuie să nu facă dreapta? Să nu repete erorile convenţiei. Nu. Fuziuni, băieţi. Creaţi un partid nou. Singurul care nu poate fuziona este PNŢCD. Are o istorie prea adâncă, trebuie să rămână acea emblemă a istoriei, tradiţiei în politică. Liberalii şi-au mâncat-o. S-au socializat, au devenit mai mult socialişti.
 • 11:31
  Sunt convins că dreapta se va uni şi nu atât de naivă cum pare. Eu am observat analizele presei, că liderii ar fi orgolioşi, dar nu cred. Cred că marea problemă este că nu pot pune încă degetul pe acela care va prelua steagul dreptei să meargă cu el la prezidenţiale. Cred că momentul ultim şi, poate, optim al unei unificări a dreptei va fi a doua zi după europarlamentare. Şi dreapta are bune şi rele, dar mi-e clar - am percepţia de la liderii acestor partide - au nevoie să găsească liderul pe care să-l susţină. Nu ştiu cine ar putea fi, dacă aş şti l-aş spune public. E un număr de oameni care ar putea avea alură prezidenţială, dar nu au creştere în sondaje. Ştiu două femei care îi bat şi pe Ponta şi Antonescu în dezbaterile publice, amândouă l-ar bate şi pe Crin şi pe Ponta: Elena Udrea şi Monica Macovei
 • 11:27
  MB are nişte sume uriaşe alocate pentru cercetare, Germania la fel. Cum să stea România în competiţie dacă din acele resurse nu se transferă rezultatul lor în România? E clar că eu rămân mereu în urmă in punct de vedere tehnologic faţă de Germania şi Marea Britanie. Lucrurile astea sunt extrem de profunde, sapă exact în acea idee de Europă Unită.
  Europa, de fapt, e foarte dispersată. O facem noi unită: spune Merkel ceva, spunem şi noi. Dacă spune Kerry ceva la o conferinţă, ies şi eu şi trântesc toate tigăile în capul unei ţări. Eu vorbesc de vreo trei ani de nevoia de accelerare a proceselor de integrare
 • 11:24
  Şi la nivel european se guvernează cu ochii pe sondaje. Pentru mine, e clar că UE în timpul crizei trebuia restructurată din temelii. Nu poţi să vrei euro, cu politici monetare diferite în fiecare ţară. Europa, dacă nu devine un monolit din punct de vedere al funcţionării economice, nu poate concura cu SUA şi China. Europa trebuie să lucreze la pactul UE-SUA. Asta ca să poţi fi relativ apropiat de piaţa Chinei. Lucrurile astea nu au fost luate în piept de oamenii politici.
 • 11:23
  Spre opoziţie te poţi uita, sunt câţiva oameni de calitate - Macovei, Predoiu,Udrea - singurul politician care creşte în sondaje, dar tot nu vezi preşedintele. E adevărat, şi când am candidat eu prima dată, nu se vedea preşedintele. De aceea nu disper. şi o disipare a interesului oamenilor de valoare pentru politică.
 • 11:23
  În ce priveşte calitatea liderilor şi eu mă întreb cine poate fi noul preşedinte. Nu pot spune că cel care s-a autointitulat - ştiţi că e vremea autointitulărilor, regi, împăraţi - înţeleg că şi Antonescu e direct preşedinte. Mă uit la cei doi lideri ai celei mai mari structuri politice. Ca preşedinte, Crin Antonescu ar fi un dezastru pentru România, Victor Ponta ar fi un dezastru pentru România.
 • 11:23
  O altă vulnerabilitate poate veni din sănătate. Riscurile noastre: natalitate negativă, educaţie precară, sănătate precară la nivel naţional. Avem mulţi oameni cu boli cornice. Mergeţi în mediul rural. Vedeţi oameni care râd. Au trei dinţi. Nu poţi crea o naţiune sănătoasă dacă asistenţa medicală primară nu e la current. În rest, avem tot ce ne trebuie dacă rezolvăm aceste trei lucruri. Transferul responsabilităţii sănătăţii către prevenţie este fundamental.
 • 11:22
  Nu eram competitivi cu Dacia îmbunătăţită de cercetarea noastră aplicată. Avem nevoie de cercetarea aplicată pentru agricultură, construcţii de maşini. Mâine pleacă Dacia în Maroc - dau un exemplu - nu suntem pregătiţi să punem ceva în loc.
 • 11:18
  Principala vulnerabilitatea a României este scăderea natalităţii. Vor trebui adoptate soluţii care au fost deja adoptate de alte state. Imigraţia e cea mai mare vulnerabilitate a viitorului.A doua ar fi educaţia. Educaţia în licee, după părerea mea, e la un nivel acceptabil şi creează premise să ai buni specialişti în universităţi. Marea problemă este învăţământul universitar. Este o vulnerabilitate aici, dar dacă discutăm de educaţie, nu o putem desprinde de cercetare. Nu spun că România trebuie să fie printre liderii celor care fac cercetare fundamentală, dar fără cercetarea aplicată, care se transferă în industrie, România nu poate deveni competitivă.
 • 11:12
  De aceea l-am apreciat pe Cioabă. Mereu i-a îndemnat să meargă la şcoală, să se creştineze. Am apreciat acel efort al lui Cioabă şi asta a fost relaţia mea cu el- respectul. Sunt convins că nu vă satisface răspunsul meu, dar putem discuta oricând pe problema asta şi vă asigur că romii nu au în mine un adversar. Dacă nu avem grijă să îi educăm, vom avea probleme. Forţa de muncă trebuie educată. Comunitatea roma va avea un rol important în capacitatea noastră de a genera producţie. A neglija educarea acestei minorităţi reprezintă un cost enorm de plătit în viitor
 • 11:11
  Marea dramă este că sunt doctori care dau scutiri pe 30 de zile, deci aş concluziona că avem o problemă a societăţii, o respingere, dar şi o problemă a familiei rome
 • 11:11
  Am un fin ţigan. Eram primar general al Capitalei, ieşeam în sus pe Regina Elisabeta. Am oprit maşina, era o doamnă pe trotuar şi cel de sus era tatăl copilului care se născuse pe trotuar şi voia să fie primit de primar, să-i dea o casă. Am vorbit cu mama copilului: nu-ţi promit casă, dar dacă îi spui să coboare, îl botez pe ăsta micul. L-am botezat, a venit vârsta de şcoală, l-a dus la şcoală, curăţel, frumos. După ce pleca soţia mea, îl lua mama lui, că nu poate sta fără el. De fapt, îl trimitea la furat. El nu avea un tată legitim. Martor îmi e şi domnul deputat Păun.
  Unul din nume e Traian, că eu i-am fost naş.
 • 11:09
  În mod categoric există şi un proces de discriminare nedeclarat. A doua cauză este chiar cultura familiei rome. De multe ori, nu văd importanţa capitală pentru soarta viitoare a copilului în a merge la şcoală. Mai bine merge cu tata şi mama în Italia, într-o intersecţie în Bucureşti să găsească bani. Copiii sunt folosiţi pentru micile furtişaguri ca urmare a voinţei familiei. 
 • 11:08
  S-au creat câteva zeci de mii de locuri de muncă pentru dascăli, dar 30% din corpul profesoral e făcut din suplinitori. Uitaţi-vă ce dezastru  este la definitivat. Acest dezastru trebuie privit, nu se naşte pe loc performanţa la olimpiade. Liceele teoretice sunt bune. Marele procentaj de copii care nu-şi iau bacalaureatul e generat de aceste şcoli de arte şi meserii care au copii care în mod natural s-ar fi dus la şcoala profesională. Sper să recuperăm acest handicap, nu doar pentru etichetarea învăţământului, dar şi pentru piaţa forţei de muncă din România.
 • 11:02
  M-am opus în 1998 trei şedinţe la rând pentru desfiinţarea şcolilor profesionale. Cele de căi ferate scoteau oameni pregătiţi pentru calea ferată, dar ştiau gara, locomotiva, încă de când terminau liceul profesional care ţinea cu un an mai mult. Acum ies nimic, fără calificare. Domnul Marga a motivate atunci spunând că nu au ce preda inginerii.
 • 11:02
  Exemplul profesorilor de la Bolintineanu nu îl consider generalizat. Nu a fost o problemă de securitate naţională care să justifice un mandat luat de SRI pe securitate naţională. I s-a cerut doar să facă ce ştie şi să ajute la confirmarea unor bănuieli pe care procurorii le aveau. Învăţământul românesc este într-o situaţie extrem de proastă prin măsura pe care noi am dat-o: numărul celor care iau bacalaureatul sau nu. Nimeni n-o desparte această cifră. Sunt licee teoretice, umaniste, de fizică-chimie, aici gradul de promovabilitate este foarte mare.
 • 10:58
  Mitropolitul de peste Prut va avea capacitatea să organizeze la rându-i evenimente dedicate Bisericii. Faptul că Patriarhul României nu a trecut Prutul e probabil o chestiune de calendar. Îl ştiu pe PF Daniel şi nu are nicio reţinere să treacă Prutul. Vă asigur că nici noi nu suntem indiferenţi la ce se întâmplă în Moldova, dar nu vreau să desfăşor mai mult subiectul. Este clar că Patriarhul Kiril este un partener al Guvernului, de aceea şi Mitropolitul Petru ar trebui să fie mai activ.
 • 10:53
  Adevărul că s-au construit mai multe biserici decât şcoli. E un argument să spui stop banilor de la bugetul de stat.
 • 10:53
  Nu mai vorbim de menirea socială. Nu spun că BOR  a ajuns la deplina ei capacitate de a se implica social, dar iată în câte locuri sunt ţinuţi copii orfani. Aceste lucruri nu sunt neglijabile pentru statul român. Multe biserici în străinătate au şcoli de duminică, care e lângă biserică, nu în altă parte. E un parteneriat necesar statului român, îl şi răsplăteşte prin salarii către cler, mai o construcţie de biserică, dar nu cred că trebuie să exagerăm.
 • 10:53
  E suficient să vă spun de modul în care gestionăm problema românilor din străinătate. În Italia s-au pus la dispoziţia credincioşilor aproape 800 de biserici catolice. Noi am considerat că e una din politicile corecte să acţioneze ca o comunitate. BOR a fost extrem de receptivă.În Republica Molfdova Biserica Rusă duce o luptă importantă de nerecunoaştere a Bisericii Ortodoxe Române.În Timoc, avem câţiva preoţi bravi care, deşi au avut interdicţii de la guvernul sârb, au construit o bisericuţă, se strâng în jurul bisericii, nu au unde să se strângă.
 • 10:53
  Biserica este un partener al statului. Nu sunt restricţii în interiorul NATO şi UE cu privire la tipul de parteneriat dintre stat şi biserică, mai ales unde este o biserică dominantă numeric. În NATO şi UE nimeni nu pune restricţii la acest tip de parteneriat. Societatea românească are nevoie de educaţie, fie că vorbim de şcoală, de Biserică, de mass-media. Fiecare din aceste canale reuşeşte să fie un factor de educare, dar este indiscutabil că statul sprijină multe obiective pe parteneriatul cu Biserica.
 • 10:46
  Despre ROMPETROL: Spune Victor Ponta că preşedintele ne obstrucţionează, dar sigur că am trimis legea înapoi. Cum compensează cele 400 de milioane? Nu am ajuns să susţinem companii petroliere într-un mod mai mult sau mai puţin mascat. Legea eu am trimis-o înapoi. Aşa cum e scris memorandumul, nu creează obligaţii. Eu i-am cerut preşedintelui kazah plata datoriilor. Era cea mai bună soluţie, un proces nu ştiu la ce mă duce, dar imaginasem soluţii pentru agricultură. Erau diverse variante care puteau fi negociate, e în interesul nostru să recuperăm toată suma.
 • 10:45
  Este fix stilul lui Adrian Năstase. 3.800 de ha din Insula Marea Brăilei au fost transferaţi la CJ Brăila. Voi sta cu ochii pe aceste terenuri. O să-mi spună Victor Ponta că preşedintele de CJ e îndrăgostit de agricultură, dar sunt cam multe ha. E pământ pe care stau cu ochii tot felul de şacali. Asta e o probă. Aceleaşi tertipuri ale lui Năstase le foloseşte şi Victor Ponta, cu influenţa baronetului local care cere ofrande pentru susţinere
 • 10:42
  O să fiu foarte direct: eu am un pact de coabitare cu Victor Ponta, dar nu am un pact al tăcerii. Şase luni i-am girat, am avut bune aprecieri la adresa Guvernului, i-am sprijinit, dar dacă ei confundă sprijinul cu complicitatea, nu merge. Nu e doar ce se vede: miniştri pe care îi anchetează DNA, îi trimite în judecată.
 • 10:42
   Nu poţi jongla propagandistic cu nişte lucruri. Trebuie să recunoşti, dar dacă recunoşti prima reacţie a societăţii este: domnule, ai bani europeni! Uitaţi-vă cât au vorbit despre autostrăzi, trăgeau cu creionul pe hartă numai autostrăzi. Singurele la care se lucrează sunt vreo şapte din 2011, iar unde au putut au şi oprit. De acord cu rezilierea contractului Bechtel, dar pune ceva în loc, frate!
 • 10:39
  Şi fondul de pensii şi cel de sănătate se alimentează din taxele pe salarii. Această creştere cu 30.000 a şomerilor faţă de aceeaşi lună a anului trecut este un semnal îngrijorător. Asta înseamnă că perspectiva de a creşte numărul de locuri de muncă este redusă. Dacă aveam investiţii măcar ca în 2012, aveam certitudinea că la anul şi peste doi ani apar locuri de muncă în plus. Nu mai vorbim de neseriozitate. Mă anunţi că faci investiţii de 10 mld de euro, iar în primele 7 luni avem puţin peste jumătate de mld de euro. Cum să fii aşa neserios? Lumea te ia în seamă, eşti premier.
 • 10:37
  Despre şomaj: Uitaţi-vă la procent, sunt 7,6%. E o creştere de aproape un procent. Guvernul s-a angajat la crearea a un milion de locuri de muncă, unde or fi acele sute de mii, nu ştiu. Acesta este cel mai puternic semnal al riscului în care ne aflăm. În fond, cel mai puternic indicator al creşterii economice durabile este reducerea şomajului. Asta înseamnă că România stagnează, iar deficitele structurale de la fondul de pensii, la fondurile de sănătate nu au cum să fie compensate
 • 10:37
  Fenechiu a fost cu sabia deasupra capului, pusă de premier: ori o faci, ori nu mai rămâi minitru. În acordul cu FMI, în mai 2012, privatizarea CFR Marfă era în acordul cu FMI. Trebuia să-ţi iei toate măsurile din vreme, înaintea încheierii acordului cu FMI. Evident, ceva e în neregulă: proastă guvernare sau eliminarea de parteneri strategici
 • 10:36
  Aveam în vedere că o companie americană ar putea câştiga. Privatizarea  a fost prost pregătită, nu privatizezi o astfel de companie prin anunţuri în România Liberă şi Adevărul.Mergi în marile centre feroviare: mergi la Berlin, la Deutsche Bahn, în Franţa, în Olanda. Dacă toată prezentarea s-a limitat la a publica în câteva ziare ceva despre licitaţie.
 • 10:34
  Subrezerva: nerespectarea planului de investiţii atrage anularea privatizării. Nu mi se pare serios când cel declarat câştigător aleargă să găsească banii să cumpere. De unde îi găseşte pe cei de modernizare?Inclusiv în Rusia a căutat bani.Ar trebui să se semneze azi, după declaraţiile premierului. A fost un investitor foarte favorizat, în plin proces de licitaţie. Din iunie, abia zilele trecute Guvernul a publicat HG să-i dea timp să caute bani. L-aş atenţiona pe premier, dacă nu cumva întârzierea a fost deliberată. Nu spun că un partener al statului nu trebuie ajutat, dar nu încălca regulile când îl ajuţi.
 • 10:34
  Vreau să vedeţi, peste doi ani, România va avea 400 de km de autostradă mai mult. Nu vorbesc de vise, ci de ce este contractat şi în execuţie. La 400 mai pui 400, sunt 800. Cu tot cu centurile, în doi ani ai 1.000 km.Aş fi văzut o privatizare cu un investitor strategic definit în primul rând de obligaţia de a moderniza compania.
 • 10:29
  CSAT a respins strategia de privatizare, pentru că Ponta voia privatizare ca la Oltchim, cu strigare. Eu am spus în CSAT: Oameni buni, e o companie-gigant. Mă interesează ca privatizarea să fie cu o companie care îmi modernizează această companie, pentru că urmează perioada de liberalizare a transportului feroviar în UE. Nu poţi să mai mergi cu vagoane făcute acum 20-30 de ani. Esenţa nu mi se pare neapărat privatizarea, vânzarea a 51%, ci capacitatea de a moderniza rapid compania, de a o face competitivă pe piaţa europeană, cu sectorul auto din România, mult mai dinamic decât CFR, ceea ce e nepermis.
 • 10:26
  Acelaşi tip de laşitate l-a avut la privatizarea CFR Marfă. Eu mă uit la viaţă. Vârsta pe care o am mă obligă să utilizez experienţa de viaţă. Au fost mulţi investitori de carton umflaţi prin relaţiile politice. Că a fost Vîntu, Patriciu, amărâtul ăsta din puşcărie -Iordache. Dezvoltarea asta cu sprijin personalizat dintr-o parte sau alta a politicului a dus la colapsuri, la rateuri. Nu poţi să te umfli peste noapte, să devii gigant, când ai plecat de la o locomotivă şi două vagoane.Pe de altă parte, mi-am dorit investitor strategic. 
 • 10:25
  Rămân suporter al ideii că trebuie să relansăm mineritul. Vine un moment când preţurile permit reluarea exploatării unor zăcăminte. Noi avem povestea PETROM, dar nimeni nu spune că pe vremea când era la stat, PETROM vindea benzina cu 20 de cenţi. Era căpuşat, dar nu putem pune totul pe seama managementului, ci pe seama creşterii preţurilor. Nu poţi guverna aşa. Ponta, când e premier, semnează începerea exploatării şi când e parlamentar votează împotrivă. Asta e laşitate şi aşa nu se poate guverna credibil. Ce spun investitorii?Nu ai o politică, nu eşti consecvent.  Asta arată laşitate, lipsa de curaj de a-ţi asuma lucruri în care crezi. O ţară nu se poate conduce cu laşităţi. 
 • 10:22
  Subiectul Roşia Montană a fost o problemă de actualitate şi în timpul Guvernului Boc. Eu am fost partizan al proiectului, iar Boc, nu. De asta nici nu s-a făcut. Ştiu discuţiile dintre Boc şi RMGC, participarea companiei româneşti din Baia Mare era de 19% şi a cerut 25%. El a ajuns la cifrele astea, dar a zis: nu pot da drumul acestui proiect, nu cred în el. Nu am forţat  nota, nu poţi face ceva împotriva conştiinţei unui om. Victor Ponta a rămas la aceleaşi cifre la care a ajuns Boc, nu a mai adăugat un procent. Vă aduceţi aminte ce ţipa Ponta?Câţi bani a luat Băsescu? Acum îl întreb eu: Ponta, câţi bani ai luat să semnezi Roşia Montană? Acum a venit momentul să îl întreb ce mă întreba şi el pe mine: Ponta, câţi bani ai luat pentru Roşia Montană?
 • 10:20
  Hai să punem banii într-un fond de dezvoltare: construiesc 400 de grădiniţe din aceşti bani. Aşa cred că ar fi altă abordare. Sunt uşor de făcut astfel de lucruri. Nu am încă informaţia, care e nivelul pieţei, dar cred că o redevenţă de 6% este una relativ consistentă. Dacă mai ai şi participare de 25%, dacă ţi se întoarce o mare parte din banii investiţi, cred că ieşi la o sumă destul de frumoasă din ce se investeşte. Dar e o apreciere superficială
 • 10:17
  Fluctuaţiile la aur, petrol sunt mari, în funcţie de mersul economiei. Se produce stabilizarea zonei euro, dar ţările BRIC au probleme. Vreau să ştiţi că am un punct de vedere extrem de ferm, atât pentru mineralele care generează redevenţe şi le exploatăm, cât şi pentru ţiţei, vânzările de acţiuni la marile companii. Se vând 10 procente la Nuclearelectrica. Aceşti bani trebuie puşi într-un fond de investiţii. Societatea se simte frustrată pe bună dreptate: măi frate, la CFR Marfă şi eu am contribuit să se dezvolte compania.De ce se îndreaptă resursele numai pentru creşterea veniturilor la bugetari?
 • 10:14
  Aş vrea să subliniez: îmi menţin punctul de vedere că este o oportunitate pentru România, dar trebuie să vedem dacă avem soluţii care să ne facă să spunem da. Hai să creăm locuri de muncă în acest sector. 
 • 10:14
  Peste tot, aurul se extrage prin cianurare, nu e altă metodă, dar România are incidentul de la Baia Mare şi societatea reacţionează. Hai să deschidem un dialog cu societatea. Eu nu am o problemă să declanşez un referendum naţional pe tema asta.Dimpotrivă, dacă dezbaterile continuă şi nu găsim un mod de a face proiectul acceptabil, decidem democratic prin referendum. Nu exclud posibilitatea să-l organizez odată cu europarlamentarele.
 • 10:13
  Despre decizia Guvernului referitoare la Roşia Montană: Nu vreau să îmi asum ceva ce n-am asumat la un moment dat. Sunt în continuare un partizan al mineritului, însă aduceţi-vă aminte că m-am dat cu capul de perete, am căzut în funduleţ cu legea sănătăţii. Nu poţi să faci ceva împotriva societăţii. Trebuie deschis un dialog. Nu are nevoie de lege o asemenea decizie, e suficientă o HG. E tipică actualului Guvern laşitatea, neasumarea. Guvernul trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema, ar fi perceput semnalele societăţii şi deschidea un dialog. Spaima mare legată de Roşia Montană e cianura. Aici trebuia discutat cu nişte specialişti.
 • 10:11
  Cea mică, de ieri, nepoţica, era proaspăt născută. Nu am mai ţinut copil atât de mic în braţe. Nu putea să nu-mi semene şi a fost impetuoasă, grăbită, ne-a surprins pe toţi. A vrut ea să vină pe lume pe 1 septembrie, exact la un an de la căsătoria lui Bogdan cu Elena. Nu am superstiţii, dar vine un copil şi consfinţeşte un an de la căsătorie.
  Protestul l-am urmărit cât am putut. Azi o să am analizele, nu ştiu cât a fost transmis de televiziuni,  azi  o să am analiza media de ieri. Dacă ajungeam la birou, eram informat.
 • 10:09
  Nu am ştiut că s-a dus la urgenţă seara la ora 20.00.  M-a trezit soţia, am aflat dimineaţă la ora patru. Când s-au născut fetele eram pe navă şi la ambele am primit telegrama noaptea. Şi la cea mare tot aşa, eram noaptea, pe undeva prin Atlantic.
  Acum a fost altceva, parcă a fost o întoarcere în timp.Mi-am adus aminte când le-am ţinut în braţe pe cele mici, dar nu am avut acelaşi sentiment. 
 • 10:07
   S-a înmulţit numărul de femei din jurul meu cu înca una, a mai venit una, să vedem ce nume va avea. Nu vrem saă ne băgăm, eu si soţia, vor hotarî ei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările